Za 27 odstotkov več potnikov kot lani

Jutri bo v Sečovljah tradicionalni dan odprtih vrat Aerodroma Portorož. Letališče v Sečovljah je sicer imelo v prvih sedmih mesecih letošnjega leta za 27 odstotkov več potnikov.

Promet na Aerodromu Portorož narašča in letos je bil za četrtino 
večji kot v primerjalnem lanskem obdobju.  Foto: Zdravko Primožic/FPA
Promet na Aerodromu Portorož narašča in letos je bil za četrtino večji kot v primerjalnem lanskem obdobju.  Foto: Zdravko Primožic/FPA

SEČOVLJE > Dan odprtih vrat bo sicer potekal med 10. in 17. uro, ko se bodo obiskovalci seznanili z vsemi dejavnostmi, ki potekajo na letališču in si hkrati ogledali letališke prostore, med 11. in 12. uro pa bo protokolarni dogodek, na katerem bodo spregovorili tudi piranski župan Đenio Zadković, direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak in direktor Aerodroma Portorož Bernard Majhenič.

Ob praznovanju 60. jubileja bo vodstvo letališča predstavilo tudi načrte za razvoj letališča, ki so v skladu s sodobnimi smernicami trajnostnega razvoja evropskih in svetovnih letališč. “Prepričani smo, da smo lahko z bolj trajnostnim poslovanjem še konkurenčnejši, hkrati pa nudimo zanesljivo in trdno oporo turističnim ambicijam Istre in njenega zaledja,” pravijo v družbi, ki jo vodi Bernard Majhenič. Ko smo ga nazadnje vprašali, ali med cilji še vedno ostaja podaljšanje letališke steze, kar je ves mandat na hrbtu nosil njegov predhodnik Robert Krajnc, smo prejeli odgovor, da bo kmalu jasno tudi to. Od januarja do konca julija je na letališče prispelo 19.557 potnikov - 27 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, 43 odstotkov več kot leta 2020, ki ga je obeležila epidemija covida in 16 odstotkov več od doslej rekordnega leta 2019. Največ, kar 80 odstotkov vseh letal, ki pristanejo na letališču, prihaja iz tujine.

Letališče uporabljajo v največji meri enomotorna in dvomotorna, batna in turbopropelerska letala splošnega letalstva s kapacitetami do deset sedežev ter občasno tudi nekaj večjih dvomotornih turbopropelerskih letal s kapacitetami do 60 sedežev in manjša poslovna dvomotorna reaktivna letala.


Najbolj brano