Z odstranjevanjem zapuščenih plovil iz Jernejevega kanala bodo začeli v torek

Postopek odstranitve opuščenih plovil iz Jernejevega kanala se bo predvidoma začel prihodnji torek, so za STA danes potrdili na direkciji za vode. Lastniki so sicer v predvidenem roku do konca decembra odstranili le peščico zapuščenih oz. potopljenih plovil, ki že leta kazijo podobo kanala tik ob glavnem vhodu v Sečoveljske soline.

Postopek odstranitve opuščenih plovil iz Jernejevega kanala se bo 
predvidoma začel prihodnji torek. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Postopek odstranitve opuščenih plovil iz Jernejevega kanala se bo predvidoma začel prihodnji torek. Foto: Zdravko Primožič/FPA

SEČA > Odstranitev potopljenih plovil je konec oktobra napovedal okoljski minister Jure Leben, direkcija za vode pa je nato 9. novembra objavila javni poziv lastnikom opuščenih plovil, da ta do 31. decembra odstranijo iz vodnega in priobalnega zemljišča Jernejevega kanala.

Kot so naknadno sporočili z ministrstva za okolje in prostor, bodo zapuščena plovila po odstranitvi odpeljali na ustrezno odlagališče v Avstrijo. Ob pričetku odstranjevanja plovil, ki ga bo izvedel VGP Drava Ptuj, pa si bodo lokacijo ogledali tudi minister za okolje in prostor Jure Leben, direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar in piranski župan Đenio Zadković.

Lastniki so sicer po podatkih ministrstva za okolje in prostor v roku odstranili le dve iz skupno 16 opuščenih plovil. Skladno z odločbo inšpektorata za okolje in prostor z 12. oktobra bo po 31. decembru in po pridobitvi izvoznega dovoljenja plovila iz kanala odstranila Direkcija RS za vode.

Minister Leben je ob oktobrskem obisku Jernejevega kanala napovedal tudi korake za sanacijo stanja, ki bodo sledili v prihodnjih mesecih. Do konca januarja bo tako na stroške ministrstva sledila odstranitev zapuščenih plovil, pri čemer bodo znanim lastnikom odstranitev tudi zaračunali.

V drugi fazi naj bi nadaljevali z inšpekcijskimi postopki nad mirujočimi plovili, torej tistimi, ki niso v uporabi, v tretji fazi pa nad vsemi plovili, ki vplujejo in izplujejo iz kanala.


Najbolj brano