V Strunjanu je za poln zabojnik manj odpadkov

Zahvaljujoč 30 prostovoljcem, med katerimi so bili tudi poslanca Meira Hot in Gregor Perič ter predsednik državnega zbora Dejan Židan, je v Strunjanu po novem za zabojnik manj odpadkov. “Čistilno akcijo pripravljamo že 20 let, kar se zelo pozna. Vsako leto se je udeleži več prostovoljcev, naberemo pa manj odpadkov, ” je zadovoljen Gianfranco Giassi, predsednik Turističnega društva Solinar, ki je v sodelovanju s Krajinskim parkom Strunjan konec tedna organiziralo tradicionalno čistilno akcijo.

 Foto: Danko Petronijević
Foto: Danko Petronijević

STRUNJAN > Muhasto vreme ni prestrašilo četice prostovoljcev, odločenih, da naredijo nekaj dobrega za naravo. V Turističnem društvu Solinar in Javnem zavodu Krajinski park Strunjan so jih opremili z rokavicami in vrečami, nato pa so se vsi skupaj, vključno s poslancema iz piranske in izolske občine Meiro Hot in Gregorjem Peričem ter predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom, rednim obiskovalcem krajinskega parka, odpravili na teren. “Vsi trije so enako vneto delali kot ostali,” je trojico pohvalil Giassi.

“Našli smo železo, steklo, pločevinke, gume in celo jogi. Največ pa je bilo plastike,” je povedal. “A vseh odpadkov je bilo veliko veliko manj kot pred 20 leti. To pomeni, da smo pridni, a ne še zreli,” je dodal. Še vedno se namreč najdejo nepridipravi, ki med sprehodom nasmetijo pešpot, takšni, ki med vožnjo odvržejo pločevinke skozi okno, ali ki smeti pripeljejo v prtljažniku vozila in jih odvržejo v naravo.

Organizatorji so pohvalili trud udeležencev čistilne akcije za ohranjanje neokrnjene narave, čistega in urejenega okolja ter jih nagradili s prav tako tradicionalnimi bobiči, ki so jih pripravili kuharji Term Krka. Upajo, da bodo podobno akcijo izpeljali tudi jeseni.


Najbolj brano