V spomin: Franka Šavle (1928-2020)

Poslavljala se je dolgo, odšla je čez noč. Franka je namreč premagovala trdovratno bolezen tako, kot je bila vselej vajena živeti: vztrajno in odločno, z močno voljo do vsega, kar jo je v življenju izpolnjevalo. In tega ni bilo malo. Njeno življenje je bogatilo na eni strani nenehno razdajanje svojemu okolju in na drugi strani njegova odzivnost, ki ji je vsepovsod dajala vedeti, kako zelo je zaželena.

V različnih življenjskih okoliščinah je znala ubrati pravo pot. In ne najlažjo. Svojo istrsko upornost in zavednost je pokazala že v rani mladosti med NOB. V Komandi mesta Koper je bila zadolžena za prenašanje povelj. Poguma ji ni manjkalo in tako jo je marsikatera noč spremljala po skrivnih kurirskih poteh. Navdušenje nad svobodo se ni nadaljevalo z brezskrbno mladostjo. Z vso vnemo se je pridružila graditeljem nove domovine. Udeležila se je številnih brigadirskih akcij v Istri. S krampom in lopato, osnovnim in skoraj edinim brigadirskim orodjem, je pomagala gradili cesto od ankaranskega križišča do Rižane, pogozdovala v Kampelu in v Dekanih, obnavljala šolo v Marezigah, za padle borce gradila spomenik na Pomjanu, obnavljala požgane in porušene Šmarje ...

Nasploh je bilo njeno življenje zaznamovano z delovanjem za skupno dobro, kar jo je po naravni poti pripeljalo v tiste kroge športa in kulture, ki so neodzivni na novodobno pehanje za materialnimi dobrinami. Vesela in nadarjena, kot je bila po naravi, je bila dolgoletna pevka Mešanega pevskega zbora Tomos in kasneje Mešanega pevskega zbora društva upokojencev Semedela. Kot pevka je bila dobrodošla v vsaki veseli družbi, po drugi strani pa ji je bila zelo pri srcu lirična glasba. S sopevci je bila kar desetkrat na taboru slovenskih pevskih zborov v Stični. Prejela je zlato in častno jubilejno Gallusovo značko ter vrsto priznanj za dolgoletno uspešno delo na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti.

Uspešna je bila tudi kot športnica, kjer je bila zapisana balinanju. Temu se ni odpovedala niti v častitljivi starosti. Na državnih prvenstvih je največji uspeh dosegla kot državna prvakinja v četvorkah (1998), skupaj pa je osvojila kar 101 medaljo. Takšne se je bomo spominjali - radožive, klene in vztrajne, v svojih okoljih vselej zaželene.

Jadran Pišot Bober, Klub brigadirjev Slovenskega Primorja in Istre


Najbolj brano