V Luki postavili spominsko obeležje Danilu Petrinji

Klub upokojenih delavcev Luke Koper je ob današnji 61. obletnici prihoda prve ladje Gorica v koprsko pristanišče postavil spominsko obeležje vizionarju in pobudniku izgradnje pristanišča v Kopru Danilu Petrinji.

Klub upokojenih delavcev Luke Koper je ob današnji 61. obletnici 
prihoda prve ladje Gorica v koprsko pristanišče postavil spominsko obeležje vizionarju in pobudniku izgradnje pristanišča v 
Kopru Danilu Petrinji.  Foto: Vir: FB Luka Koper
Klub upokojenih delavcev Luke Koper je ob današnji 61. obletnici prihoda prve ladje Gorica v koprsko pristanišče postavil spominsko obeležje vizionarju in pobudniku izgradnje pristanišča v Kopru Danilu Petrinji.  Foto: Vir: FB Luka Koper

KOPER > Luko Koper so začeli graditi leta 1957. Takrat so z nasipom zaprli Stanjolski zaliv, sesalni bager Peter Klepec pa je začel poglabljati morsko dno na severni strani Kopra. Po poldrugem letu dni gradnje je 7. decembra leta 1958 na novozgrajenem prvem privezu pristala prva čezoceanka Gorica portoroške Splošne plovbe.

Čisto prve zametke pristanišča sicer lahko najdemo že leta 1955, ko je bil Danilo Petrinja, ki velja za očeta Luke Koper, imenovan za direktorja uprave za melioracijo Koprskega zaliva.


Najbolj brano