V Luki butična pošiljka kultnih bullijev

Med številnimi modernimi vozili so v Luki Koper te dni privlačili poglede trije primerki starih volkswagnivih kombijev, tako imenovanih bullijev. V Koper so pripotovali iz daljne Brazilije.

 Foto: Luka Koper
Foto: Luka Koper

KOPER > “Skozi koprsko luko občasno potujejo majhne, 'butične' pošiljke starih volkswagnovih vozil, ki jih stranka uvaža iz Brazilije v Evropo, popravi in restavrira ter ponudi v prodajo. Povpraševanje je v Evropi in drugih državah veliko,” so pojasnili na spletni strani Luke Koper.

Kultni kombi je Volkswagen leta 1950 izdelal kot svoj drugi model vozila za široko potrošnjo. Imenovali so ga Volkswagen Tip 2, komercialno pa so ga glede na obliko in funkcionalnost krstili za kombi, transporter, mikrobus, kamper in še kaj. Vozilo je postalo sinonim za svobodnjaška 60. leta, tako imenovane flower power generacije hipijev.

Sredi 70. let prejšnjega stoletja se je proizvodnja teh vozil v Nemčiji ustavila, Voklswagen jih je nato nekaj časa proizvajal le še v Braziliji, kjer je avtentičnih bullijev danes še precej.

“Razlika, ki že na prvi pogled loči nemške od brazilskih VW Tip 2 je znak VW na sprednji maski. Nemški imajo fizično izdelan in nameščen znak, brazilski pa le odtis znaka VW. Poznavalci znajo povedati, da je tudi kvaliteta izdelave vozila, rojenega na nemških tleh veliko boljša,” so še dodali v Luki.


Najbolj brano