V Kopru so veličastno zazvenele največje cerkvene orgle v Sloveniji

V cerkvi Marijinega vnebovzetja je občinstvo v soboto slišalo, kako zvenijo znamenite koncertne orgle, največje cerkvene v Sloveniji. Župnija Koper jih je prejela v dar od švicarske Fundacije Tonhalle, blagoslovil jih je škof Jurij Bizjak, njihovemu mogočnemu zvoku pa je prisluhnil tudi predsednik republike Borut Pahor ter dejal: “Orgle so simbol harmonije, ki jo v odnosih med ljudmi v teh časih vsi pogrešamo.”.

Nove orgle je blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Nove orgle je blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Največje cerkvene orgle v Sloveniji, ki tehtajo 16 ton in imajo 5520 piščali, je blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak, prisluhnila pa jim je polna koprska stolnica, med drugimi tudi predsednik države Borut Pahor in koprski župan Aleš Bržan.

Njihov mogočen zven je izvabil organist Mirko Butkovič, nakar so zapeli še Združeni cerkveni pevski zbori slovenske Istre pod vodstvom zborovodij Mirana Bordona, Valentine Baričič in Mateja Lazarja.

Za nove orgle so morali v stolnici zgraditi nov pevski kor, delo arhitekta Boštjana Furlana. Za njihovo namestitev pa je poskrbela Orglarska delavnica Maribor pod vodstvom Andreja Dvoršaka.

Jutri bo sledil veliki slavnostni inavguracijski koncert profesorja dunajske univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti Piera Damiana Perettija - prek povezave na spletni strani orglekoper.si ga bo mogoče spremljati v živo.

Predsednik Borut Pahor je poudaril, so orgle simbol harmonije, ki jo v odnosih med ljudmi v teh časih vsi pogrešamo. Poleg povezovalne vloge tega inštrumenta je izpostavil še, da orgle niso muzejski eksponat: "Ne glede na častitljivo starost in mogočno pojavnost pročelja, je njihov smisel glasba, vedno le glasba."

Prva vloga novih orgel bo sicer liturgična, želja pa je, da bi v prihodnje služile tudi za koncertne potrebe in za vzgojo novih organistov in pevcev, je na novinarski konferenci pred dnevi povedal koprski župnik Primož Krečič.


Najbolj brano