V Koper pride ladja, na kateri so potrdili okužbo med posadko

Med posadko tovorne ladje, ki jo v noči na sredo pričakujejo v Kopru, so potrdili okužbo pri dveh članih posadke. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so o prihodu ladje obveščeni, prav tako uprava za pomorstvo, policija, carina in Luka Koper, ki imajo pripravljen protokol, kako ravnati v takšnih primerih.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Pri ukrepanju v zvezi s tem tesno sodelujemo z drugimi pristojnimi inštitucijami ter tudi Luko Koper in predstavnikom ladjarja v Sloveniji,” je povedal tiskovni predstavnik NIJZ Mitja Vrdelja.

“Ko bomo imeli potrjeno najavo ladje v našem sistemu, bomo dobili tudi zdravstveno spričevalo posadke in ga posredovali NIJZ. Ravnali se bomo po ustaljenem protokolu; ladjo bomo napotili na sidrišče. Če pa bomo dobili drugačno mnenje dežurnega epidemiologa oziroma NIJZ, pa ji bomo dovolili vplutje. Tudi v primeru vplutja v pristanišče bodo morali na ladji ravnati po navodilih NIJZ in policije, posebej če je predvidena tudi menjava posadke,” proceduro v takšnih primerih opisuje direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec. Ladja sicer po dostopnih podatkih iz Južne Afrike v Koper pluje z železovo rudo.

V Luki Koper so protokol delovanja v primeru suma okužb z nalezljivimi boleznimi v času epidemije novega koronavirusa že nekajkrat preskusili tudi v praksi, saj so imeli med posadkami ladij, ki prihajajo v Koper že nekaj sumov okužb, ki pa jih epidemiolog ovrgel.


Najbolj brano