V kamnolomu Griža odkrili jamo

Na območju kamnoloma Griža pri Rižani so nedavno odkrili jamo, ki so jo v preteklosti zasipali s skalami in gruščem z delovišča kamnoloma, so sporočili iz Civilne iniciative Kamnolom Griža. Dokler jama ne bo zavarovana, obstaja možnost ponovnega prikrivanja ali celo uničenja vhoda v jamo, so opozorili.

Na območju kamnoloma Griža pri Rižani so nedavno odkrili jamo, 
ki so jo v preteklosti zasipali s skalami in gruščem z delovišča 
kamnoloma. Na fotografiji je dostopna terasa z vhodom v jamo.
Na območju kamnoloma Griža pri Rižani so nedavno odkrili jamo, ki so jo v preteklosti zasipali s skalami in gruščem z delovišča kamnoloma. Na fotografiji je dostopna terasa z vhodom v jamo. 

RIŽANA > V civilni iniciativi, kjer nasprotujejo nameram podjetja VOC Ekologija po oživitvi dejavnosti v kamnolomu, so nedavno odkrili odprt vhod v jamo pod vrhom pridobivalnega območja kamnoloma, na eni od teras v smeri vasi Kubed. O najdbi so obvestili Jamarsko društvo Dimnice Koper, ki je v sredo napravilo oceno stanja, v nedeljo pa še zbralo relevantne podatke za registracijo in vpis jame v kataster jam, ki ga vodi Jamarska zveza Slovenije, so navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Vhod v jamo

Pri tem so jamarji ugotovili, da je trenutno dostopni del jame dolg približno 13 metrov in se nadaljuje v dveh smereh, ki pa sta še neprehodni in bi ju bilo treba očistiti in raziskati. Jamarji so ugotovili tudi, da so jamo v preteklosti zasipali s skalami in gruščem iz delovišča kamnoloma Griža, v katerem so našli tudi ostanke več različnih pločevink.

Jamarji pri delu

Zasipanje jame po prepričanju civilne iniciative kaže na zelo verjetno prikrivanje dejanskega stanja v smislu, da se skrajša njena dolžina. Dokler jama ne bo uradno registrirana in zavarovana, so poudarili, obstaja nevarnost, da bi ponovno prikrivali ali celo uničili vhod v jamo, kar naj bi bilo v interesu lastnika rudarske koncesije ali izvajalca rudarskih del. Prav tako bi v jamo lahko padel človek ali žival.

Jamarji so našli tudi ostanke več različnih pločevink.

Z najdbo jame v koncesijskem območju kamnoloma Griža pri Rižani na parcelah v lasti države se odpirajo tudi številna vprašanja suma protipravne pridobitve premoženja in odgovornosti pravnih subjektov, točneje nekdanjega koncesionarja v kamnolomu Primorja v stečaju, VOC Ekologije ter njihovih odgovornih oseb in podizvajalcev. Po mnenju civilne iniciative se postavlja tudi vprašanje nadzora in odgovornosti inšpekcijskih služb.


Najbolj brano