V Istro po mnenju odgovornih pripeljejo dovolj vode iz Unice

Uprava RS za zaščito in reševanje je v preteklem tednu vsak dan povečevala količino vode, ki jo s Planinskega polja pripeljejo v Cepke pri Dekanih, je med ogledom tamkajšnje vodarne povedal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved. Zdaj prevažajo 1800 kubičnih metrov na dan, kar ustreza potrebam, količino pa lahko še povečajo.

Uprava RS za zaščito in reševanje je v preteklem tednu vsak dan 
povečevala količino vode, ki jo s Planinskega polja pripeljejo v 
Cepke pri Dekanih, je med ogledom tamkajšnje vodarne povedal 
državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Uprava RS za zaščito in reševanje je v preteklem tednu vsak dan povečevala količino vode, ki jo s Planinskega polja pripeljejo v Cepke pri Dekanih, je med ogledom tamkajšnje vodarne povedal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

KOPER > Z gasilskimi, vojaškimi in zasebnimi tovornjaki dnevno opravijo 120 prevozov med Notranjsko in Istro. V vodarno Rižanskega vodovoda prispe cisterna vsakih 13 minut. Tako prepeljejo 1800 kubičnih metrov vode na dan.

Pregelj: Morda že jutri 2000 kubičnih metrov ne bo dovolj

Podatek, da bi v Istri potrebovali dodatnih 5000 kubičnih metrov vode na dan in da jih zdaj prepeljejo bistveno manj, je javnost razumela narobe, je dejal državni sekretar Medved. "Ne gre za to, da bi bilo v tem trenutku treba zagotavljati 5000 kubičnih metrov. Res pa je, da morda že jutri 2000 kubičnih metrov ne bo dovolj. Pripravljeni smo na to," je dejal, potem ko si je skupaj s koprskim podžupanom Janezom Starmanom in direktorjem Rižanskega vodovoda Martinom Pregljem ogledal vodarno.

Tako kot številni drugi pred njim je tudi Medved izpostavil potrebo po dolgoročnih rešitvah: "Vodo bomo že vozili, če bo treba - danes, jutri in tudi prihodnje leto. Ampak to ni rešitev". Med drugim je dejal še, da bi morala trenutna situacija vse v državi strezniti in da država nekaterim ljudem krši ustavno zagotovljeno pravico do pitne vode.

Koprski podžupan Janez Starman je poudaril, da se mora v imenu vseh štirih istrskih občin najprej zahvaliti občanom in občankam, saj so prav oni z zmanjšanjem porabe pripravili pogoje, da zdaj pripeljana voda zadostuje. Omenil je tudi podjetnike, ki so morali pomanjkanju vode prilagoditi poslovanje, "tako da se morajo ob draginji in pomanjkanju kadra ukvarjati še z dodatnim problemom, ki ga drugod v državi nimajo".

Na Rižanski vodovod je trenutno priključenih skoraj 140.000 ljudi

Seveda se je zahvalil tudi gasilcem, vojakom, civilni zaščiti in "vsem, ki so ugotovili, da ne gre za kaprico lokalnih oblasti ali nekakšno komoditeto v poletnih mesecih, ampak dejansko za stisko". Starman je posvaril še, da lahko tudi drugod v državi pride do podobne stiske kot ob nedavnih požarih na Krasu, "če ne bomo pristopili kot država, in ne kot zgolj lokalne skupnosti".

Na Rižanski vodovod je trenutno priključenih skoraj 140.000 ljudi, je opozoril direktor te družbe Martin Pregelj. Ocenil je, da so bili "pravočasno narejeni koraki, ki dajejo upanje, da bomo vendarle izpeljali tudi to res sušno sezono". Potrdil je navedbe državnega sekretarja, da prevozi za zdaj zadostujejo.

Vojska je od začetka dala na razpolago štiri avtocisterne, zdaj jih uporablja sedem. Pri prevozih se izmenjuje 21 pripadnikov vojske, je pojasnila podpolkovnica Nina Raduha.

Količina vode, ki jo vodovod pridobiva v Rižanski dolini, se od začetka tedna ni spremenila. Znova pa so usposobili dve manjši črpališči pri Sečovljah.


Najbolj brano