Prva avtocisterna z vodo iz Unice že v Istri

Uprava RS za zaščito in reševanje s partnerji je danes že vzpostavila črpališče vode v reki Unici in popoldne pilotno, jutri zjutraj pa bo uradno začela s prevozi vode do vodarne v Cepkih. V Rižanskem vodovodu so s hitrim odzivom pristojnih zelo zadovoljni. Direktor Martin Pregelj računa, da se jim bo na ta račun uspelo izogniti redukcijam vode v Istri. “Naš prvi in glavni cilj je, da ohranimo na sleherni pipi pitno vodo.”

Danes so v vodarni Cepki opravili logistične posege za lažji dostop 
vozil. Stanje vodooskrbe v slovenski Istri je še vedno kritično. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Danes so v vodarni Cepki opravili logistične posege za lažji dostop vozil. Stanje vodooskrbe v slovenski Istri je še vedno kritično. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PLANINA, KOPER > “Začeli smo s vzpostavitvijo črpališča, namestili črpalko, cevni sistem in sistem vrvi, ki držijo košaro na pravi globini. Ob 15. uri načrtujemo prvi testni prevoz, jutri pa operativno začnemo s črpanjem in prevozom vode. Zato bo vzpostavljena tudi delana zapora ceste Planina-Unec,” nam je včeraj zgodaj popoldne povedal Domen Torkar z Uprave RS za zaščito in reševanje, ki je bil zadolžen za usklajevanje priprave črpanja.

“Sodelujejo enota za prečrpavanje vode iz Celja, jamarji, predstavniki postojnske občine skupaj poveljnikom občinskega štaba civilne zaščite, obvestili smo tudi krajevno skupnost Planina, na kraju so tudi predstavniki zavoda za ribištvo. Imamo še nekaj zunanjih izvajalcev s pomočjo katerih bomo to lokacijo dodatno uredili tako, da bo primerna za to nalogo, seveda pa se vsi zavedamo, da delujemo v naravnem okolju in da mora biti naš vpliv nanj čim manjši,” je poudaril Torkar.

Akcija je stekla, potem ko je vlada na petkovi dopisni seji potrdila načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre in s sklepom naložila Upravi RS zaščito in reševanje, da zagotovi potrebna materialna sredstva za črpanje vode in izvaja koordinacijo aktivnosti. Sredstva zanje, ki so ocenjena na 2,856.800 evrov bo zagotovilo ministrstvo za obrambo.

Dovolj vode in lahek dostop

Za črpanje iz reke Unice, kjer je vode kljub sušnim razmeram še vedno dovolj, so se odločili po predhodnem pregledu terena tako s predstavniki Rižanskega vodovoda kot Kovoda, ki sicer upravlja z vodovodnim sistemom na Postojnskem. Določili so lokacijo ob cesti Planina-Unec pri mostu čez reko, saj je voda tam najgloblja, hkrati pa je lokacija zaradi dostopnosti primerna tako za črpanje kot tudi za dostop z avtocisternami. Poleg tega je lokacija nedaleč od avtocestnega izvoza za Unec. Zajem vode iz reke Unice, ki je dolvodno od zajetja Malni, tudi ne bo vplival na oskrbo s pitno vodo na območju občin Postojna in Pivka.

Sklep vlade sicer predvideva, da bi iz reke Unice lahko črpali tudi do 5000 kubičnih metrov vode dnevno, kar je zelo velika količina. Upoštevajoč, da je kapaciteta posameznega tovornjaka-cisterne približno 20.000 litrov, bi morali v ta namen zagotoviti zelo veliko število avtocistern. Interventne prevoze bodo v prvi vrsti zagotavljali Slovenska vojska in gasilske enote z avtocisternami, po potrebi pa tudi zasebna podjetja.

Peti vir vode še ravno pravi čas

“Ocenili smo, da bi 5000 kubičnih metrov na dan potrebovali v res kritičnih razmerah. Zdaj bomo začeli s odvzemom 500 in nato povečevali na 1000, 1500 kubičnih metrov oziroma glede na potrebe. 20 cistern po 20 kubičnih metrov oziroma 20.000 litrov, ki bi krožile na dve uri 24 ur. Začenjamo še pravi čas. Res hvala vsem pristojnim za hiter odziv. Zelo so se angažirali, kar smo si lahko le želeli,” nam je včeraj z olajšanjem povedal Martin Pregelj, direktor Rižanskega vodovoda Koper. In dodal, da bodo surovo vodo tehnološko obdelali po povsem enakem postopku kot tisto iz Rižane. “Pripeljana surova voda se bo pretočila v rezervoar in od tam prečistila z ultrafiltracijo. Pred kratkim smo vgradili tretjo generacijo filtrov, boljše tehnologije za pripravo pitne vode v Sloveniji ni,” je pojasnil Pregelj. Za Rižanski vodovod bo to že peti vir vode, s pomočjo katerega bodo skušali prebroditi najhujše in se izogniti redukcijam vode. “Verjamem, da smo z vsemi ukrepi uspeli zmanjšati porabo na spodnjo mejo, to je 350 litrov na sekundo. Takšna poraba je že nekaj dni konstanta. Zdaj si s pomočjo dodatnih količin prizadevamo, da bi na sleherni pipi ohranili pitno vodo, saj nam gre za zdravje ljudi.”


Najbolj brano