V Ankaranu bodo po potresu zagotovili pitno vodo, v Podgorju pa dekontaminirali nevarne snovi

V Sloveniji že nekaj dni poteka mednarodna vojaška vaja Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost, katere namen je krepitev pripravljenosti slovenske vojske za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Jutri med 15. in 17. uro in v torek med 10. in 12. uro bo del vaje v Podgorju in na Sv. Katarini v Ankaranu odprt tudi za širšo javnost.

Del vaje na Sv. Katarini Foto: Maja Slatinšek, Slovenska vojska
Del vaje na Sv. Katarini Foto: Maja Slatinšek, Slovenska vojska

ANKARAN, PODGORJE > V Podgorju bo vaja potekala po scenariju dekontaminacije ob razlitju industrijskih toksičnih nevarnih spojin, na Sv. Katarini pa se bodo vojaki soočili s scenarijem potresa, v katerem so bili poškodovani vodovodi in je ankaranska občina ostala brez pitne vode. Slovenska vojska bo s prečiščevanjem in razsoljevanjem zagotovila čisto pitno vodo za občane.

V vaji sicer sodeluje približno 900 udeležencev iz 20 držav članic Evropske unije, ki bodo poleg omenjene Sv. Katarine in Podgorja na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, v Izobraževanem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije ter v občinah Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Vipava, Bloke, Sodražica, Tolmin, Cerkno, Kranj, Ig in Kočevje izvajali prečiščevanje vode, zaščito in reševanje v gorah in urbanem okolju, detekcijo in uničevanje improviziranih eksplozivnih naprav, gašenje požarov, dekontaminacijo ob razlitju industrijskih toksičnih nevarnih spojin, obrambo na kibernetske napade, mednarodno koordinacijo premikov ter vojaške aktivnosti za zagotavljanje varnosti na ozemlju Republike Slovenije v primeru kriznih razmer.


Najbolj brano