Univerza na Primorskem pridružena članica Evropske univerze Transform4Europe

Univerza na Primorskem je postala pridružena članica Evropske Univerze Transform4Europe. S tem je postala ena od 41 univerz, ki predstavljajo iniciativo Evropske komisije z namenom povečanja privlačnosti in konkurenčnosti evropskega visokošolskega prostora v svetu. Mednarodno povezane univerze tvorijo mreže, ki bodo postale univerze prihodnosti.

niverza na Primorskem je postala  ena od 41 univerz, ki predstavljajo iniciativo Evropske komisije z namenom povečanja 
privlačnosti in konkurenčnosti evropskega visokošolskega prostora v svetu. Foto: Gregor Mezgec
niverza na Primorskem je postala ena od 41 univerz, ki predstavljajo iniciativo Evropske komisije z namenom povečanja privlačnosti in konkurenčnosti evropskega visokošolskega prostora v svetu. Foto: Gregor Mezgec

KOPER > Transform4Europe združuje univerze iz različnih evropskih obmejnih prostorov. Skupna jim je osredotočenost na študente in sodelovanje z okolji, ki se v veliki meri preoblikujejo oziroma transformirajo. Evropsko univerzo je ustanovilo sedem univerz iz Nemčije, Španije, Estonije, Poljske, Bolgarije, Italije in Litve, ki so se združile s skupnim ciljem spreminjati Evropo z izobraževanjem in usposabljanjem podjetnikov znanja, so pred dnevi sporočili z Univerze na Primorskem.

Prav podjetništvo znanja je namreč tisto, ki lahko z zvezo univerz, ki delujejo na poenoten način, ustvarjajo nove uspehe in odgovarjajo na potrebe današnje družbe, so prepričani.

Primorska univerza se je evropski mreži skupaj s Katoliško univerzo iz Portugalske pridružila na tednu Transform4Europe, ki se je v petek zaključil na Univerzi v Šleziji na Poljskem.

Univerza na Primorskem je že integrirana v vse organe evropske univerze, polnopravna članica pa bo postala po uradnem projektnem podaljšanju s strani Evropske komisije, ki je predvideno konec leta 2023. Rektorji univerz Transform4Europe so podprli tudi pridruženo članstvo ukrajinske državne univerze v Mariupolju.

Kljub temu, da so sodelujoče univerze iz najrazličnejših držav, različnih velikosti in strokovnih usmeritev, je ključno, da imajo skupno vizijo glede razvoja evropskega visokega šolstva, ki mora postati ključni dejavnik oblikovanja evropske prihodnosti. Prav raznolikost in raznolika geografska razporeditev zagotavljata, da vsaka univerza dodobra pozna svoje okolje ter njegove potrebe, z izmenjavo znanja in izkušenj pa lahko izboljša kakovost ne le na svoji organizaciji, ampak prispeva k boljšemu študiju na vseh vključenih univerzah.

Med debato rektorjev vseh univerz mreže je rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar poudarila, da je koprska univerza svoje največje uspehe in prelomnice dosegla prek internacionalizacije, zato je vključitev v mrežo sorodno mislečih univerz priložnost za nove uspehe, so še navedli v sporočilu za javnost.


Najbolj brano