Ladjica bo vsak dan povezovala vse štiri občine

Naslednji konec tedna, 26. junija, bo spet zaživela potniška ladijska linija, ki bo z ladjico Zlatoperka povezovala vsa štiri obalna mesta - Ankaran, Koper, Izolo in Piran.

Prevoze bodo izvajali z ladjo Zlatorepko, ki ima sicer zmogljivost 
71 potnikov, a bo zaradi ukrepov v zvezi s covidom-19 na njej lahko 
največ 21 potnikov oz. nekoliko več, če bo šlo za skupine. Foto: Gregor Mezgec
Prevoze bodo izvajali z ladjo Zlatorepko, ki ima sicer zmogljivost 71 potnikov, a bo zaradi ukrepov v zvezi s covidom-19 na njej lahko največ 21 potnikov oz. nekoliko več, če bo šlo za skupine. Foto: Gregor Mezgec

KOPER > Lani je projekt doživel odličen odziv, saj je bila ladjica pogosto povsem zasedena, tako da se ljudje, denimo v Izoli, niso mogli vkrcati in so ostali na pomolu. Letos so projekt, ki je sofinanciran v okviru čezmejnega projekta Crossmoby, prilagodili in nadgradili. Če so bili lani prevozi na voljo samo ob koncih tedna, bodo zdaj na voljo vse dni v tednu razen ob ponedeljkih. Ob tem bo treba tudi plačati simbolni prispevek od enega (Ankaran-Koper) do treh evrov (Ankaran-Piran, Koper-Piran, ostale relacije bodo stale po dva evra). V torek, četrtek in soboto se bodo jutranje vožnje začele ob 8. uri iz Ankarana ter ob 10. uri iz Pirana, popoldne pa ob 16. uri iz Ankarana in ob 18. uri iz Pirana. V sredo, petek in nedeljo bo Zlatoperka startala iz Pirana ob 8. uri in 16. uri, iz Ankarana pa ob 10. in 18. uri.

Na Zlatoperki bo največ 21 potnikov

Rezervacije mest ne bodo možne, v primeru slabega vremena pa ladijski prevoz odpade, o čemer bodo tudi obveščali prek svoje spletne strani in družbenih omrežij. Ladja Zlatoperka, ki je že lani opravljala to storitev, ima kapaciteto 71 potnikov, a bo zaradi ukrepov v zvezi s covidom-19 na njej lahko največ 21 potnikov oziroma nekoliko več, če bo šlo za skupine. Poleg tega bo na voljo tudi 16 mest za kolesa.

Prva vožnja bo v soboto, 26. junija, ladijska linija pa bo delovala do 3. oktobra. Vstopno-izstopne postaje bodo na pomolu Valdoltra, ob parkirišču na Ukmarjevem trgu v Kopru, na pomolu pred hotelom Marina v Izoli in na pomolu pri rdečem svetilniku v Piranu.

Na današnji predstavitvi projekta sta zbrane nagovorila predstavnik vodilnega partnerja v projektu Crossmoby Massimiliano Angelotti in koprska podžupanja Jasna Softić. Koprska občina je namreč sofinancirala projekt ladijskih prevozov in Softićeva je ob tem poudarila, da je morje dobrina, ki je premalo izkoriščeno. Vsi deležniki v projektu, ki je nastal v okviru čezmejnega projekta spodbujanja mobilnosti in uvajanja trajnostnih storitev potniškega prometa Crossmoby, ki se financira iz programa Interreg Slovenija - Italija, si želijo, da bi prerasel v “nekaj več”.

Kolobus ob vikendih med Koprom in Štanjelom

Direktor RRC Koper Giuliano Nemarnik je ob tem izrazil željo, da bi z ladijskimi prevozi nadaljevali tudi po izteku projekta. Kot je ocenil, sama ekonomska cena ne bi bila vzdržna, zato se bodo skušali dogovoriti z istrskimi občinami.

Sicer pa poleg ladijskih prevozov nadaljujejo tudi s kolobusom, ki bo ob petkih, sobotah in nedeljah brezplačno vozil na relaciji Koper - Štanjel. V juliju in avgustu pa bo vsak dan na voljo kopalni avtobus med Brkini in Koprom, ki ga bo sofinancirala Občina Hrpelje-Kozina.


Najbolj brano