Tenis center Portorož je ugasnil

Tenis center Portorož, ki upravlja s približno dvema hektarjema velikim kompleksom teniških igrišč v središču Portoroža in katerega načrtovana prodaja je v občini Piran dodobra razburila duhove, je zaprl svoja vrata. Dosedanjemu najemniku je namreč potekla desetletna najemna pogodba z družbo Terme Čatež, ki se je ni odločila obnoviti.

Tenis center v Portorožu je ugasnil - najemniku je potekla pogodba 
za najem igrišč, Terme Čatež je niso obnovile. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Tenis center v Portorožu je ugasnil - najemniku je potekla pogodba za najem igrišč, Terme Čatež je niso obnovile. Foto: Tomaž Primožic/FPA

PORTOROŽ > Predsednik Tenis kluba Portorož - veterani Bojan Pegan pravi, da bi lahko zaprtje centra v občini Piran in na širšem območju pustilo negativne dolgoročne posledice.

“Prvo tenis igrišče smo v Portorožu dobili že pred stotimi leti, prvi klub je bil uradno ustanovljen leta 1971. Vse od tedaj sta se sočasno razvijala šport in turizem. V teniškem duhu smo vzgojili obilico otrok, gostili velike turnirje, kot sta turnir WTA in Challenger, zdaj pa bo vse to ugasnilo,” je povedal Pegan in dodal, da občina Piran, denimo, za razliko od Kopra nima industrije, zato je športni turizem tu še kako pomemben.

Bojan Pegan

Tenis klub Portorož-veterani

“To pomeni, da je izgubljena tudi teniška sezona 2023, odpovedati bo treba že prve večje rezervacije, ki so jih teniški klubi iz tujine že naredili za, denimo, velikonočne praznike, kar za Portorož pomeni 6000 do 7000 nočitev manj.”

“Ne drži, da tenis igrišča ustvarjajo minus. Neposredni dohodki celotnega tenis centra, če odštejemo mesece, ko je bila razglašena epidemija, zagotovo niso večji od odhodkov in ne prinašajo izgube, temveč dobiček, to lahko zatrdim iz lastne izkušnje,” je ponazoril Pegan in še pripomnil, da tenis v občini Piran letno ustvari kar 35.000 nočitev. “To pomeni, da se iz tega naslova, sicer posredno, kar precej denarja nateče tudi v občinsko blagajno”.

Tenis center Portorož po vzoru Bonifike?

Vprašanje, zakaj se niso odločili podaljšati najemne pogodbe, smo zastavili tudi predstavniku Term Čatež Bojanu Petanu, ki pa nam je sporočil, da se vrača s potovanja v tujini in da nam bo odgovor predvidoma posredoval v začetku tedna.

Aleksander Valentin, v.d. direktor Turističnega združenja Portorož, pa ocenjuje, da je vsaka infrastruktura, ki zapre svoja vrata, udarec za turizem. “V našo občino zagotovo veliko gostov prihaja zaradi tenisa, kar se pozna tudi pri nočitvah. Zaprtje tenis centra bo verjetno imelo posledice, je pa dobro, da imamo v občini še druga tenis igrišča,” je poudaril.

Kot pravi Pegan, bi bilo za teniška igrišča in za športni turizem v tem kraju najbolje, če bi občina kupila ta največji teniški center v Sloveniji in pripravila načrt prenove in vzdrževanja za najmanj naslednjih 30 let in ga tako namenila tudi bodočim generacijam in kraju samem kot dodano vrednost. “Občini oziroma pristojnim, ki jo bodo vodili, bi radi sporočili, da si želimo, da bi igrišča obnovili, da bi v teniškem centru našli dom teniški klubi in šole. V Portorožu bi morali dvigniti raven tenisa, morda pa bi to lahko naredili po vzoru Tenis centra Bonifika v Kopru, tako da tudi tukaj ustvarimo mini različico Bonifike,” je še povedal Pegan.

Na vhodu visi obvestilo, da je Tenis center zaprt, ker lastnik, podjetje Terme Čatež, ni podaljšal najemne pogodbe. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Sicer pa je občina Piran že bila tik pred nakupom igrišč. Spomnimo: občinski svetniki so se julija odločili, da bodo uveljavili predkupno pravico in od družbe Terme Čatež kupili približno dva hektarja velik kompleks teniških igrišč, za kar naj bi občina plačala 4,7 milijona evrov. Konec prejšnjega meseca bi morali potrditi še pogodbo o nakupu, vendar se je župan Đenio Zadković dogovoril z Bojanom Petanom, da to odločitev prepustijo novim občinskim svetnikom do februarja.

Prihodnja teniška sezona na nitki

“Tako dolgo obdobje brez vzdrževanja pomeni za tovrsten športni objekt hiter propad. Do tedaj bo trava že zarasla igrišča, burja in dež bosta odnesla ves pesek, skratka - igrišča in celoten objekt bodo degradirani in zanemarjeni, zato bodo odločevalci zagotovo rekli, da se tega ne izplača kupiti. Kljub temu, da je cena za zemljišče s takim objektom v centru Portoroža več kot ugodna,” je še posvaril Pegan in dodal: “To pomeni, da je izgubljena tudi teniška sezona 2023, odpovedati bo treba že prve večje rezervacije, ki so jih teniški klubi iz tujine že naredili za, denimo, velikonočne praznike, kar za Portorož pomeni 6000 do 7000 nočitev manj.”


Najbolj brano