Strmčnik: “Prepisali so naš volilni program!”

Lista Radi imamo Ankaran župana Gregorja Strmčnika poziva listo Združeni za Ankaran - ZA in njenega kandidata za župana Ivana Kluna k pisnemu javnemu opravičilu. Ogorčeni so, ker je Klun v svoj volilni program uvrstil številne vsebine iz programa, ki ga je Strmčnik predstavil že pred štirimi leti.

Gregor Strmčnik zahteva javno opravičilo in odškodnino. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Gregor Strmčnik zahteva javno opravičilo in odškodnino. Foto: Zdravko Primožič/FPA

ANKARAN > Gregor Strmčnik program, s katerim je volilce nagovoril pred štirimi leti in tudi zmagal, doživlja kot avtorsko delo programske skupine Radi imamo Ankaran. Pravi, da je na eni strani vesel, ker naj bi lista Združeni za Ankaran s prepisovanjem dokazala, da je program kakovosten. Ogorčen pa je, da Ivan Klun in lista Združeni za Ankaran niso, skladno z zakonom, navedli vira, od koder so besedilo prepisali, kar Strmčnik dokazuje s primerjavo med obema programoma.

“Takšno ravnanje predstavlja kršitev avtorskih pravic avtorjev besedil Radi imamo Ankaran oziroma pomeni plagiatorstvo, za katero se odgovarja tako po pravilih civilne odškodninske odgovornosti kot tudi po pravilih kazenske odgovornosti,” pravi Strmčnik. Zaradi kršitve avtorskih pravic od Kluna in liste Združeni za Ankaran zahteva izbris kopiranega besedila ali navedbo avtorja, odškodnino in plačilo civilne kazni. Sprožiti namerava tudi kazenski pregon.

Ivan Klun zanika prepisovanje nekaterih točk iz starega volilnega programa liste Radi imamo Ankaran. “Prepisovanje absolutno zanikamo, si pa lahko v določenih točkah delimo enake poglede,” odgovarja Klun in pojasnjuje, da listo Združeni za Ankaran sestavlja skupina različnih ljudi, ki se kot sogovorniki srečujejo na različnih področjih že več kakor leto dni.

“Z veliko programskimi opredelitvami iz programa Radi imamo Ankaran se ne strinjamo. Še manj pa z njihovo realizacijo. Če pohvalimo razvoj kulture, pa tudi skrb za ekologijo in ohranjanje narave, še ne pomeni, da 'prepisujemo',” nadaljuje Ivan Klun in dodaja, da so v programu liste Združeni za Ankaran in tudi v programih drugih kandidatov zapisane zelo splošne smernice glede čiste vode, zelene občine, obalne pešpoti ..., v čemer ne vidi nič napačnega.

Dodajmo, da je nekdo te dni oskrunil plakat liste Združeni za Ankaran z žaljivo vsebino, zato bodo tudi oni, pravi Ivan Klun, vložili ovadbo zaradi razžalitve in skrunitve plakatov liste Združeni za Ankaran. Vse kaže, da se predvolilna kampanja v Ankaranu zaostruje, saj smo te dni v uredništvo prejeli tudi anonimko zoper minulo delo župana.

Odvetnik Aleksij Mužina na naše vprašanje, ali gre v ankaranskem primeru za volilno prevaro, odgovarja, da je takšno prevaro oziroma naklepni namen težko dokazati. “A četudi imata dve politični opciji podoben program, veljavnost njihovega nastopa na volitvah ni vprašljiva.”


Najbolj brano