Krajevna skupnost ogorčena nad Grafistovimi načrti

“Zgroženi nad barbarskim žaganjem dreves na robu mestnega jedra odločno protestiramo,” so na današnji novinarski konferenci poudarili člani KS Koper Center. Občino in ostale pristojne institucije pozivajo, naj gradnjo objekta Levji grad ustavijo.

Predstavniki KS Koper Center so ogorčeni nad Grafistovimi načrti 
za gradnjo objekta Levji Grad Foto: Nataša Hlaj
Predstavniki KS Koper Center so ogorčeni nad Grafistovimi načrti za gradnjo objekta Levji Grad Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Člani sveta Krajevne skupnosti Koper Center, ki so z zgroženostjo spremljali “barbarsko žaganje dreves,” so se danes odzvali z izjavo. “Brezvezno početje lokalnega gradbinca, ki sicer ima deset let staro dovoljenje, razkriva vso bedo , neznanje in kaos upravljanja z mestom, ki ječi pod posledicami investicijskega kriminala v preteklosti,” je povedal predsednik KS Jadran Čalija. Občino in vse ustanove, nadzorne organe, ki posredno ali neposredno odločajo o rabi prostora pozivajo, da “dosledno upoštevajo naravno in kulturno dediščino mesta in potrebe meščank in meščanov, ter storijo vse, da se več kot očitno škodljivo poseganje v prostor v Kopru konča”. “Prostor v katerem živimo pomembno vpliva na naše počutje, zdravje, zadovoljstvo, varnost in uspešnost. Mesto, predvsem pa njegovo historično mestno jedro, ne more biti razumljeno in obravnavano kot izključno tržno blago,” dodaja Čalija.

V Grafistu zatrjujejo, da je bila rušitev dreves neizbežna

Iz podjetja Grafist, ki je začelo z gradnjo objekta Levji grad v bližini koprske Mude in s sečnjo več desetletij starih cipres, smrek, borovcev in akacij razburilo številne občane, so pred tem poslali nekaj dodatnih pojasnil o tem, kako bo videti objekt in njegova okolica po izgradnji. “Rušitev dreves je bila žal neizbežna, zaradi česar smo se že pred zagonom projekta odločili, da bomo za vsako obstoječe drevo zagotovili najbolj ustrezno alternativo,” so sporočili. “Dejstvo je, da smo obstoječe projekte že pred pričetkom del in odstranitvijo obstoječih dreves dopolnili z ustrezno hortikulturno ureditvijo. Ne gre pozabiti, da je gradbeno dovoljenje bilo pridobljeno že s strani prejšnjega lastnika, družbe Ip obala, ki je z gradnjo objekta tudi začela (infrastrukturo), družba Grafist pa je obstoječe stanje zgolj 'podedovala',”so dodali.

V sporočilu za javnost so sicer še zapisali, da bo na mestu posekanih dreves nastal park, ki bo po “obsegu in zasaditvi predstavljal nova pljuča Kopra”, imel pa bo tudi vodni element. Število dreves naj bi se najmanj podvojilo. Posadili naj bi že visoka in starejša drevesa, ki bi zagotavljala takoj senco. Šlo naj bi za mediteransko rastje, značilno za območje slovenske Istre.


Najbolj brano