Spremenjen urnik delovanja točke za pridobitev digitalne identitete v Kopru

Od včeraj dalje lahko mobilno identiteto, s katero je mogoče na portalu zVEM pridobiti potrdilo o cepljenju, rezultatu testiranja oziroma prebolelosti covid-19, urediti tudi v šotoru pri cepilnem centru pred ZD Koper. Ker točka deluje skladno s cepilnim centrom, občanke in občane obveščajo, da je urnik spremenjen. Ta teden bodo vlogo lahko oddali še danes in jutri, med 14.30 in 19. uro, je koprska občina zapisala v sporočilu za javnost.

KOPER > Potrdilo o cepljenju, rezultatu testiranja oziroma potrdilo o prebolelosti covida-19 je moč pridobiti na portalu zVEM. Za registracijo je potrebno imeti kvalificirano digitalno potrdilo (Sigenca) oziroma mobilno identiteto smsPASS, ki jo je možno bistveno hitreje urediti v šotoru pred cepilnim centrom v Kopru. “Tako lahko na enem mestu oddate vlogo in izkažete svojo identiteto, kar je bilo do zdaj mogoče opraviti zgolj na upravnih enotah,” so poudarili v občini.

Vlogo je možno oddati vsak torek, sredo in četrtek med 14.30 in 19. uro.

Obvezno tedensko testiranje za vse izjeme, ki dnevno prehajajo mejo z Italijo, se zaradi lažje organizacije dela iz prostorov nekdanje pekarne vrača v zadružni dom na Škofijah. Država brezplačno hitro testiranje na Škofijah sicer izvaja vsak torek med 8. in 18. uro, vsak četrtek in petek pa med 8. in 16. uro. Tisti, ki se bodo udeležili testiranja, morajo s seboj imeti izpolnjeno izjavo v slovenskem in italijanskem jeziku. Ta je dostopna na vladni spletni strani, kjer so navedena tudi natančnejša navodila o izvedbi testiranja.

“Po uspešno oddani prijavi boste v sporočilu SMS prejeli enkratno geslo za registracijo v portalu zVEM. Za uporabo identitete smsPASS potrebujete veljaven elektronski naslov ali mobilno številko, telefon, ki sprejema kratka sporočila, in napravo, povezano s spletom (npr. računalnik, tablico, pametni telefon). Mobilno identiteto smsPASS lahko pridobijo osebe, ki so starejše od 15 let, imajo slovensko davčno številko in EMŠO. Na portalu zVEM bo v kratkem mogoče pridobiti tudi evropsko digitalno zeleno potrdilo, ki bo omogočalo lažji prehod meja in potovanja po EU,” so postopek opisali v občini.


Najbolj brano