Spoznavali solinarstvo in Istro

Izmenjave šolarjev in učiteljev med evropskimi šolami potekajo tudi na ravni osnovnih šol. Izolski šolarji so gostili svoje vrstnike iz štirih evropskih držav.

Osnovnošolci iz petih evropskih držav so spoznavali solinarstvo in 
druge znamenitosti Slovenske Istre.
Osnovnošolci iz petih evropskih držav so spoznavali solinarstvo in druge znamenitosti Slovenske Istre.  

IZOLA > Pred dnevi je osnovna šola z italijanskim učnim jezikom Dante Alighieri Izola zaključila triletni Erasmus+ projekt z naslovom Salt-work in progress: Young Cicerones (Soline - delo v teku: mladi vodniki). V Slovenski Istri je gostila učence in učitelje šol iz Grčije, Italije, Portugalske in Romunije.

V projektu je vsaka šola partnerica posebej raziskovala naravno in kulturno dediščino svojega okolja ter se osredotočila na temo soli, njene pridelave in uporabnosti. V sklopih so učenci spoznavali naravno okolje solin, živali in rastline, ki jih tam najdemo, ter se nazadnje posvetili tudi človekovim dejavnostim, povezanim s soljo. Material, ki je nastal pri raznih šolskih dejavnostih v sklopu projekta, brošure, plakati, didaktične igre, tiskane in zvočne zgodbe, lutke ... bo na razpolago za nadaljnjo uporabo v šolski in mestni knjižnici, tudi v lokalnih TIC-ih.

Učenci osmih razredov OŠ Dante Alighieri Izola so v angleškem jeziku vodili skupine učiteljev in učencev po mestnem jedru, predstavili so tipične poklice in se sprehodili skozi različna zgodovinska obdobja. Naslednji dan so obiskali soline v Sečovljah, primerjali floro in favno z drugimi okolji. Tretji dan so v skladiščih soli Monfort podrobneje spoznali proizvodnjo, prevoz in skladiščenje soli ter mesto Piran, naslednji dan so obiskali še Cerkniško jezero in Ljubljano, zadnji dan pa še arheološko najdišče v Simonovem zalivu v Izoli. Organizatorji so si ob slovesu zaželeli, da bodo šolarji tudi po zaključenem projektu ohranili medsebojne stike in prijateljske vezi, ki so se stkale med njimi.


Najbolj brano