Sladka Istra drugačna, a vseeno sladka

Tradicionalna prireditev Sladka Istra, ki je lani v Koper privabila približno 50.000 sladkosnedih obiskovalcev, je letos dobila korona preobleko. Po prvotnih načrtih bi morala potekati ta konec tedna, a so festival prelevili v Teden Sladke Istre. Sladki meniji so na voljo v enajstih restavracijah, gostilnah in kavarnah v istrskih mestih in zaledju.

Nejc Tevž iz Kavarne Triglav s sladkim kompletom: torta Sladka 
Istra in sladki muškat. Foto: Nataša Hlaj
Nejc Tevž iz Kavarne Triglav s sladkim kompletom: torta Sladka Istra in sladki muškat. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > “Zaradi letošnjih razmer z novim koronavirusom in aktualnih omejitev smo se odločili za alternativno obliko prireditve, nekakšno srednjo pot,” pravijo v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper.

Takšna prireditev terja pol leta priprav

Marsikdo se sprašuje, zakaj kljub temu niso namestili stojnic vsaj v manjšem obsegu, podobno kot ob nedavnem tednu mobilnosti. V zavodu pojasnjujejo, da gre za prireditev s tradicijo, ki jo obišče res veliko število ljudi, medtem ko so po navodilih NIJZ dovoljena zbiranja do 500 ljudi. Če bi se vseeno odločili za izvedbo, bi morali nadzirati vhode in izhode iz prizorišč, ki pa so ponavadi razkropljena na različnih lokacijah po mestu.

Prenovljen logotip in spletna stran

Sladka Istra je dočakala osveženo vizualno podobo in prenovljeno spletno stran prireditve (www.sladka-istra.si). Novi logotip izhaja iz krovnega logotipa turistične destinacije Koper in na sodoben način združuje vse, kar odraža Sladko Istro - sladice, sladke pijače, sladke izdelke in pridelke ter bogat spremljevalni program.

“Koper ima skoraj najmanj okužb v državi in res si ne bi želeli, da bi se v prihodnje naše Sladke Istre spomnili po morebitnem novem žarišču virusa,” pravi Jana Otočan iz Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper.

V zavodu še dodajajo, da je mednarodni festival zajeten organizacijski in promocijski zalogaj, saj s pripravami začnejo že marca oziroma aprila, kar pa je bilo letos zaradi omejitev povsem nemogoče. “Preveč je bilo neznank in vmes se je zgodilo še toliko sprememb, da si enostavno nismo mogli privoščiti klasične izvedbe prireditve. Smo pa vseeno našli neko različico, da prireditev ne bo šla v pozabo,” so zadovoljni v zavodu.

Slaščičarka Romina Likar iz Kavarne Kapitanija s sladico Oljčna kapljica. (foto: Nataša Hlaj)

Sladki meniji v mestih in zaledju

Sladki meniji so obiskovalcem do nedelje na voljo v enajstih restavracijah, gostilnah in kavarnah v istrskih mestih in zaledju. Za sodelovanje so se odločili v Restavraciji Brič v Dekanih, Gostilni Švab v Hrastovljah, Piniji Restaurant&Beach bar v Strunjanu, Restavraciji Rizibizi ter Cafe` Central in Istrian Bistro&Tapas v Portorožu, koprski Kavarni Triglav, Čajnici Vanilla, Kavarni Kapitanija ter vinoteki Okusi Istre in Baru Cameral.

Tudi nakup sladkih izdelkov je ponekod ugodnejši. V vinskem butiku Vinakoper ob nakupu nekaterih sladkih vin podarjajo 15-odstotni popust, v vseh živilskih prodajalnah Agrarie Koper pa nudijo desetodstotni popust na vse delikatesne sladice.

Novi logotip združuje vse, kar odraža Sladko Istro.

V sladicah kraljujejo lokalne sestavine

V Kavarni Triglav ne skrivajo, da pogrešajo tradicionalno izvedbo Sladke Istre in utripa, ki ga ta prireditev vnaša v mesto, a so vseeno zadovoljni, ker ljubitelji sladkega radi posežejo po sladici, ki so jo pripravili ob tokratni priložnosti.

“To je naša torta Sladka Istra, v kateri se prepletajo okusi kutine, breskve, bele čokolade z mandlji, čokoladne kreme z refoškom in pinjol. Ljudem je všeč zanimiva kombinacija okusov in lokalnih sestavin, v kompletu pa ponujamo še sladki muškat, ki dopolni sladko celoto,” pravi Nejc Tevž.

V Kavarni Kapitanija si je glavna slaščičarka Ana Delfar zamislila dve sladici, ki sta ta teden na voljo sladokuscem. V sladici Oljčna kapljica je združila okuse kreme iz rikote in biskvita z oljčnim oljem, za piko na i pa je treba v jamice s kapalko kaniti oljčno olje z limono.

Kdor ima raje ledene sladice, pa se bo najverjetneje odločil za sladoledno degustacijo petih različnih okusov: sivka, malina z rožmarinom, kaktus, temna čokolada s pomarančnim oljčnim oljem in tre coni (maskarpone, pistacija in gozdni sadeži). Tudi v Kapitaniji menijo, da bi stojnice privabile več ljudi, a so kljub temu zadovoljni, da se je prireditev obdržala, pa čeprav v drugi obliki.


Najbolj brano