S pomladjo v Portorožu cveti prenova

Po Portorožu je zdaj še videti veliko delovnih kombinezonov, a pleskarji, gradbinci in mizarji se bodo kmalu umaknili. Portorož bo za velikonočne praznike goste pričakal z osveženo ponudbo in prenovljenimi prostori, enako velja za Izolo.

 Foto: Sonja Ribolica
Foto: Sonja Ribolica

ISTRA > V portoroških hotelih so se, glede na milo zimo, lahko zgodaj lotili rednega vzdrževanja in prenovitvenih del.

Marita s fontano in novim imenom

V Mariti, ki se bo poslej imenovala Boutique hotel Portorose, so se lotili energetske sanacije, v sobah v osrednjem delu pa so posodobili opremo; zamenjali so talne obloge, vzmetnice in TV sprejemnike. Hotel bo vrata odprl prihodnji teden, pred osrednjim delom pa urejajo zelenico s fontano in vrtnicami.

1,5

milijona evrov bodo lastniki vložili v hotela Kempinski na obeh straneh Piranskega zaliva

Hotel je pred leti kupila družba Nevada Turizem, ki je v lasti Eurotasa celjskega podjetnika Aleksandra Jančarja, zdaj pa so vsi hoteli v skupini (poleg nekdanje Marite še dva hotela v Celju, hotel Piran in hotel Barbara v Fiesi) zbrani pod streho družbe Eurotas hoteli. “Tedanja Marita je sprva gostila večinoma igralniške goste, ti so za nas še vedno pomembni. Radi pa bi privabili še druge goste, ki imajo radi hotele, potopljene v zelenje in malce oddaljene od največjega vrveža,” pravi Aleksander Pintar, namestnik direktorja družbe Eurotas hoteli.

V hotelski verigi Lifeclass (Istrabenz Turizem) prenavljajo gostinski lokal Meduza, tik ob plaži. Osvežili bodo prostore in obogatili kulinarično ponudbo. Obnovitvena vnema je zajela tudi hotel Lucija. Podrobnosti naložbe hrvaški lastniki ne razlagajo, kaže pa, da so obnovili opremo v sobah.

1,8

milijona evrov bo novi lastnik namenil za prenovo izolskega kompleksa San Simon

V obnovo obeh hotelov Kempinski 1,5 milijona evrov

Tudi v hotelu Kempinski Palace, za katerim je prvo desetletje novega življenja, je nekaj novosti: “Vsako leto vlagamo v redno obnovo. Letos smo zamenjali še vse televizijske sprejemnike v sobah, prenavljamo tudi teraso glavne restavracije Fleur de sel,” je povedala Petra Zierer iz portoroškega hotela Kempinski Palace. Skupaj z obnovami v hotelu Kempinski v Savudriji bodo vložili 1,5 milijona evrov.

Onkraj zaliva so že lani uredili luksuzno hotelsko plažo, letos so obnovili hotelsko teraso in urejajo zimski vrt. “Med tednom je zasedena približno polovica sob, ob koncih tedna pa se zasedenost povzpne tja do 60, 70 odstotkov. Med gosti je največ Avstrijcev in Nemcev, kar veliko je tudi Slovencev,” je povedala Ivana Kraljevic iz savudrijskega hotela Kempinski Adriatic.

Hoteli Bernardin prenavljajo hotel v Izoli

V Hotelih Bernardin pozorno gledajo v Izolo. Celovita prenova hotela Haliaetum in depandanse Sirena je v polnem razmahu. Kompleks San Simon je sicer od lani v lasti Kada in Modre zavarovalnice (ustanovila sta družbo Hotelske nepremičnine), vendar ga upravljajo in tržijo Hoteli Bernardin. Novi lastniki so za celovito prenovo hotela in depandanse ter obnovo bazena, restavracij in tobogana namenili 1,8 milijona evrov. Prenovo sob v hotelu in depandansi bodo končali do konca marca.

Istrabenz Turizem na posebno družbo
SDH bo do konca marca pripravil naložbeni dokument glede naložbe v Istrabenz Turizem, v katerem bo utemeljil naložbo. Skladno s turistično strategijo naj bi Istrabenz Turizem skupaj z nekaterimi drugimi turističnimi podjetji prenesli na posebno družbo.
Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) se je seznanil s postopki za pripravo naložbenega dokumenta glede naložbe v Istrabenz Turizem. Tega bo SDH pripravil do konca tega meseca, v njem pa bo naložbo utemeljil s prikazom sinergij in ekonomskih učinkov konsolidacije te družbe z nekaterimi drugimi turističnimi družbami.
Vzporedno s tem v sodelovanju z vsemi deležniki aktivno poteka delo na konceptu konsolidacije slovenskega turizma v skladu s strategijo turizma. V pripravi je tudi predlog dopolnitev letošnjega načrta upravljanja kapitalskih naložb za področje turizma.
SDH mora naložbeni dokument pripraviti v sodelovanju z gospodarskim in finančnim ministrstvom ter vsemi ostalimi ključnimi partnerji, na katerih sloni realizacija strategije razvoja turizma. Dokument bo potrdila vlada. Nato bodo stekli postopki v Družbi za upravljanje terjatev bank (Dutb) za ustanovitev posebne namenske družbe, na katero bo prenesla pridobljene delnice družbe Istrabenz Turizem.
Spomnimo, vlada je kot skupščina slabe banke sredi februarja ustavila prodajo delnic družbe Istrabenz Turizem, s katerimi so zavarovane terjatve slabe banke do holdinga Istrabenz. Vlada se je za unovčitev zavarovanja odločila zaradi kršitev sporazuma o finančnem prestrukturiranju Istrabenza in pogodbe o prestrukturiranju dolgov.
Za nakup družbe Istrabenz Turizem, ki ima v lasti šest hotelov v Portorožu, se je zanimalo šest ponudnikov. Nezavezujoče ponudbe so poslali podjetje srbskega poslovneža Miodraga Kostića, ameriški sklad Bain Capital, z državne strani pa kar trije interesenti: Sava, SDH in Kapitalska družba z Modro zavarovalnico. Še posebej se je zdelo zagreto Kostićevo podjetje, kjer so večkrat povedali, da so osredotočeni na nakup prav Istrabenzovih hotelov.
Po naših informacijah je Istrabenz Turizem oziroma njen glavni upnik, Dutb, skrbni pregled omogočil vsem interesentom. Če bi se vse izšlo po prvotno zastavljenem prodajnem scenariju, bi nekateri zainteresirani ponudniki kmalu zatem oddali zavezujoče ponudbe za Istrabenz Turizem. A zaradi vladne odločitve o ustavitvi prodaje iz tega ni bilo nič.

Najbolj brano