S čolni nič več do obale in med kopalce

Uprava za pomorstvo je tudi letos v morje namestila posebne rumene plovke, s katerimi so razmejili območja kopalnih voda na naravnih kopališčih med Koprom in Piranom.

Letošnja novost je razmejitev školjčišč, kamor so namestili 
svetlobne boje. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Letošnja novost je razmejitev školjčišč, kamor so namestili svetlobne boje. Foto: Tomaž Primožič/FPA

STRUNJAN > V 150-metrskem obalnem pasu plovilom ni dovoljen dostop. To so obenem tudi občutljivi zaščiteni morski predeli, kjer se nahajajo rastišča pozejdonke in morski travniki, zato znotraj teh območij navtikom tudi ni dovoljeno sidranje. Plovke so namestili v sodelovanju z zavodom za varstvo narave, kjer poznajo točne lokacije prej omenjenih rastišč.

Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec ugotavlja, da so se morjeplovci navadili na spremembe in spoštujejo pravila. “Zamejitev kopalnih voda ima dvojno korist. Nismo le poskrbeli za večjo varnost kopalcev, temveč smo uspeli tudi umakniti plovila,” je zadovoljen Klinec.

Letošnja novost je tudi razmejitev školjčišč, kamor so namestili svetlobne boje, ki preprečujejo, da bi ponoči kdo s plovilom zašel v ta območja. “Zlasti v Strunjanu je bila to velika težava, saj so se školjkarji razširili izven predpisanega območja in so segali skoraj do akvatorija kopališča,” opozarja Klinec. Pravi, da so dosegli dogovor in zdaj je to področje urejeno.


Najbolj brano