S čim se prehranjuje vranjek?

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zanima, kakšna je velikost populacije vranjeka, ki se zadržuje v slovenskem morju.

Število vranjekov se je v zadnjih dveh desetletjih  povečalo. Foto: Andraž Gombač
Število vranjekov se je v zadnjih dveh desetletjih povečalo. Foto: Andraž Gombač

KOPER > V ta namen so objavili javni razpis za monitoring te vrste ptice takoj po gnezditvi (med julijem in septembrom) v obdobju do novembra prihodnje leto.

Med drugim želijo ugotoviti, kakšno je gibanje trenda zadrževanja po gnezditvi glede na pretekle popise. Dodatno pa nameravajo pridobiti tudi podatke o ocenah staležev ribjih vrst, ki so glavni plen vranjekov ter dejavnikih, ki vplivajo na razširjenost teh ribjih vrst. Kot navajajo v kmetijskem ministrstvu, bodo rezultati podlaga za oceno stanja populacije vranjeka in morebitno opredelitev ukrepov za ohranjanje morske biotske raznovrstnosti ter varovanja morskega okolja.

11 odstotkov svetovne populacije sredozemskih vranjekov gosti Slovenija

Enajst odstotkov svetovne populacije sredozemskih vranjekov gosti Slovenija. Njihovo število se je v zadnjih dveh desetletjih močno povečalo, kar kaže na zanje ustrezne razmere v tem delu severnega Jadrana. Pri nas se večinoma zadržujejo na območju Debelega rtiča, Strunjana in Sečoveljskih solin. Na vseh treh lokacijah te ptice skupinsko prenočujejo na bojah školjčišč, na tretji lokaciji pa občasno tudi na solinskih nasipih. Strokovnjaki so ugotovili, da sredozemski vranjeki plenijo zlasti črne glavače, precej redkeje pa volčiče, cepole in gavune.

“V slovenskem delu Jadrana prav nobena od omenjenih rib za ribiče ni zanimiva, saj gre za vrste, ki jih ne lovijo, če pa se znajdejo v ribiških mrežah, pa večino od njih pogosto zavržejo. Zato so vranjeki lahko upravičeno pokazatelji stanja ribjih populacij na plitvem sedimentnem dnu,” ocenjuje Lovrenc Lipej, doktor bioloških znanosti, raziskovalec na Morski biološki postaji NIB v Piranu.


Najbolj brano