Izolani bodo šli na referendum 9. januarja

Izolani bodo šli na referendum glede uveljavitve Občinskega prostorskega načrta (OPN) na prvo popraznično nedeljo, 9. januarja. Tako je na današnji izredni seji - na predlog župana Danila Markočiča - odločil izolski občinski svet.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Odlok o razpisu referenduma o uveljavitvi Odloka o OPN je občinski svet sprejel po skrajšanem postopku in v vsega 18 minutah. Temu, da so za izpeljavo referenduma določili prvo nedeljo po praznikih, pa sta oporekala Nataša Čerin (lista Izola prihodnosti) in Dušan Ambrož (lista Mef in Izolani).

Izigravajo ljudi?

“Ta datum se mi zdi izigravanje ljudi. Upoštevamo najkrajše zakonske roke. Referendum bo v obdobju, za katerega vemo, da ljudje ne bodo prisotni in se ne bodo seznanjali z aktom. Poleg tega morate, gospod župan, vsebino odloka 15 dni pred razpisom referenduma objaviti v medijih,” je bila kritična Čerinova. Podprl jo je Ambrož: “Ne morem glasovati za potrditev tega datuma. Predlagam nedeljo zatem.” Toda preostalih svetniških kolegov nista prepričala; od 23 svetnikov jih je bilo prisotnih le 15, osmerica je manjkala: svetniki liste Ponosni na Izolo (Evgenij Komljanec, Mojca Ferle, Vasilij Žbogar), svetnika liste Mef in Izolani (Gašper Čehovin, Jasna Istenič) pa še Lilijana Laganis (Desus), Sara Rutar (lista Izola 2030) in Romina Kralj (SD).

Šli so civilni iniciativi na roko

Čerinovi in Ambrožu je najprej nasprotoval podžupan Vlado Marić (Desus): “Ne vidim ovire, da ne bi zmogli upoštevati teh časovnih okvirjev. Kot sem razumel, Civilna iniciativa Gibanje za Izolo pričakuje, da bi bil referendum še pred novim letom, zavlačevanje ne koristi nobenemu.” “Karkoli bomo naredili, nekaj ne bo ustrezno,” je menil Bogo Gerk (Izola je naša), šele zatem je svoje stališče pojasnil župan Danilo Markočič: “Upoštevali smo pričakovanja civilne iniciative, da bi bil referendum čim prej. Mislim, da je v interesu Izolanov, da se to tudi konča čim prej. Referendum v božičnem obdobju bi bil skrajno neprimeren, teden po praznikih pa omogoča normalno komunikacijo.”

Referendumsko območje bo celotna občina, referenduma se bodo lahko udeležili vsi izolski volilci. Da bo izid veljaven, to pomeni vsaj 20-odstotno udeležbo oziroma najmanj 2692 volilcev. Izrekali se bodo o vprašanju, ali so za to, da se uveljavi Odlok o OPN, ki ga je sprejel občinski svet na 17. redni seji 8. julija. Glasovali bodo tako, da bodo na lističu obkrožili besedo “za” ali “proti”.

Občinski svet je današnji odlok sprejel skladno z Zakonom o lokalni samoupravi, po katerem mora občina razpisati referendum, ker je to zahtevalo najmanj pet odstotkov volivcev. Natanko pred enim tednom je namreč pobudnica Viktorija Carli s Civilno iniciativo Gibanje za Izolo vložila zahtevo za razpis referenduma in priložila 952 podpisanih podpor volivcev, zadostovalo bi jih 673. Po že omenjenem zakonu mora občinski svet referendum razpisati v 15 dneh od vložitve zahteve volilcev. Za dan razpisa referenduma, s katerim začnejo teči roki za opravila, potrebna za izvedbo referenduma, pa so določili 29. november.


Najbolj brano