Redka delfina v Luki Koper

Društvo Morigenos je minuli teden prejelo obvestilo o dveh delfinih v Luki Koper. Ugotovili so, da gre za samico in mladiča vrste navadni delfin (Delphinus delphis), ki je v naših vodah precej redka.

V koprsko pristanišče sta priplavala primerka navadnega delfina 
(Delphinus delphis). Ta vrsta je v naših vodah izjemno redka, so 
sporočili z društva Morigenos.  Foto: Morigenos
V koprsko pristanišče sta priplavala primerka navadnega delfina (Delphinus delphis). Ta vrsta je v naših vodah izjemno redka, so sporočili z društva Morigenos.  Foto: Morigenos

KOPER > To je doslej četrti dokumentirani primer te vrste v slovenskih vodah in peti v Tržaškem zalivu. Nazadnje so morski biologi to vrsto v slovenskih vodah zabeležili pred desetimi leti. Na tem območju je sicer stalno prisotna vrsta velika pliskavka (Tursiops truncatus).

Sredozemska populacija navadnega delfina je sicer na Rdečem seznamu opredeljena kot ogrožena.

“Po prvi oceni živali izgledata v dobrem telesnem stanju, čeprav je to pri delfinih zelo težko zanesljivo in objektivno oceniti,” so sporočili iz Slovenskega društva za morske sesalce Morigenos. V prihodnjih dneh bodo ob natančnem pregledu pridobljenega foto in video materiala skušali ugotoviti več. S pomočjo fotografij hrbtne plavuti bodo ugotovili, ali je samica že bila fotografirana v drugih delih Sredozemlja.

Prisotnost te vrste v pristanišču je lahko razlog za skrb, vendar temu ni nujno tako, še menijo v Morigenosu. Za zdaj še ni jasno, zakaj sta se živali odločili svoj čas preživljati v pristanišču, zato ni smiselno, da bi ju skušali odgnati ven. Če je z njima kaj narobe, lahko s tem stanje le poslabšamo. Povsem možno pa je, da sta si pristanišče izbrali le za začasno zatočišče ali vir plena, dodajajo.

V kolikor se bosta živali še pojavljali v pristanišču ali drugih delih našega morja, na društvu Morigenos upravitelje plovil pozivajo, naj bodo pozorni in zmanjšajo hitrost plovbe, če je to z vidika varnosti možno. Obenem prosijo, da svoja opažanja delfinov (v pristanišču ali drugod) sporočijo društvu Morigenos na 031/ 771-077.


Najbolj brano