Pripravljajo se na nakupovanje prek hologramov

Podjetje Dinit Card Services je pred desetimi leti začelo kot klicno-storitveni center Diners Cluba Izola v centralnem objektu izolske marine, zdaj pa se v nekdanji upravni stavbi Droge-Kolinske ukvarja s procesiranjem kartic in plačil. Vse bolj razvija tudi načine obdelave plačil v tako imenovani obogateni resničnosti (augmented reality).

Davide Rigamonti z Microsoftovimi očali Foto: Zdravko Primožič/FPA
Davide Rigamonti z Microsoftovimi očali Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Od leta 2015 so v lasti švicarske Cornèr Bank in zaposlujejo 65 strokovnjakov s področja finančne tehnologije. Več kot 80 odstotkov od skoraj petih milijonov evrov letnih prihodkov ustvarijo na tujih trgih, lani so zabeležili 30-odstotno rast.

Od klicno-storitvenega centra ...

Prvih pet let so delovali kot zagonsko podjetje z nekaj zaposlenimi. Ko so se odločili za procesiranje Diners Club franšiz in vlaganje v tehnološko infrastrukturo, so začeli rasti. Kupil jih je ameriški gigant Discover Financial Services (zato procesirajo Dinersove in Discoverjeve kartice), zatem švicarska bančna skupina Cornèr.

V bližnji prihodnosti načrtujejo nadaljnje zaposlovanje, predvsem na področju informacijskih tehnologij, širitev na druge plačilne sheme, pa tudi vlaganje v okolje. Vlaganja v finančne tehnološke rešitve je na nedavni tiskovni konferenci potrdil Davide Rigamonti, vodja mednarodnega poslovanja Cornèr Bank in predsednik Dinitovega upravnega odbora.

... do razvijanja kartičnega poslovanja v virtualnih okoljih

“V našem razvojnem laboratoriju smo razvili pogovornega bota (pametni robot oziroma robot-asistent, aplikacija za Facebook Messenger, op.a.). Raziskujemo tudi možnosti obdelave plačil, ki jih nudijo druga okolja, da bomo pripravljeni, ko bodo trgovci začeli povpraševati po storitvah obogatene resničnosti. Po mojem mnenju bodo pobudniki tega razvoja,” pojasnjuje Dinitov generalni direktor Primož Patru. Od poletja sodelujejo s slovensko podružnico Microsofta in razvojnim partnerjem Skupino stroka.si iz Radelj ob Dravi, ki razvija aplikacije z Microsoftovimi HoloLens očali za obogateno resničnost. Ta se od virtualne resničnosti razlikuje po tem, da 3D objekte prikazuje v resničnem in ne namišljenem okolju. “Po svetu je ta tehnologija zadnje leto ali dve v izjemnem porastu, že zdaj je vredna več kot dve milijardi dolarjev. Uporabljajo jo v proizvodnji, inženiringu, medicini, trgovini, pri uvajanju zaposlenih na nova delovna mesta, saj jim očala za obogateno resničnost pomagajo pri razumevanju delovnih procesov in odpravljanju napak,” pojasnjuje Gorazd Mauri, ki v Dinitu dela na področju poslovnega razvoja.

S Skupino stroka.si za zdaj veliko truda vlagajo v računalniško obdelavo objektov, ki jih je videti v 3D obliki. V Dinitu si želijo v proces nakupovanja s pomočjo obogatene resničnosti vstopiti na koncu, pri procesiranju plačil. Nakupe bo mogoče potrditi prek pametnega telefona, FB Messengerja in QR kode, ki jo bodo skenirala očala, v katerih so kamera, računalnik, laserji. “Te procese bo treba povezati s transakcijskimi računi, kar je že uveljavljeno pri spletnem nakupovanju ali plačevanju s kreditno kartico; to bo naše delo. Izpopolniti moramo postopke identifikacije in avtentikacije, pri slednjih moramo razviti način preverjanja, da ne gre za zlorabljene kartice, da imajo kupci na njih dovolj razpoložljivega denarja in podobno,” niza Mauri.


Najbolj brano