Pri istem kmetu spet kadavri goveda

Pri govedorejcu Grozdanu Pavliču se je ponovila zgodba, o kateri smo poročali pred tremi leti. Pred dnevi je namreč pohodnik na pašnikih nad Podgorjem, med Goličem in Lipnikom, naletel na neprijetne prizore zanemarjenega goveda oziroma na pol zamrznjene razpadajoče kadavre živali. Domačini so zgroženi, Pavlič pa očitke zavrača in meni, da gre za zavist ljudi.

Prizori poginulih živali so vznemirili domačine, še posebej, ker so 
jim bili priča že leta 2018.
Prizori poginulih živali so vznemirili domačine, še posebej, ker so jim bili priča že leta 2018. 

PODGORJE > “V pol ure, kolikor sem se zadržal na planoti, sem opazil tri kadavre. Med drugim kadaver breje telice. Očitno sta sredi kotenja poginila oba, mati in mladič,” prizor opiše domačin, ki želi ostati neimenovan. Pravi, da so živali tam brez vode in prepuščene mrazu.

“Skrben kmet mora biti na pašniku vsaj dvakrat na teden. Oče oziroma sin pa prihajata gor mogoče enkrat tedensko,” trdi domačin. Sprašuje se, kako je mogoče, da govedorejec za ekološko rejo dobiva evropske subvencije, nihče pa nato ne preverja, kaj se dejansko dogaja na pašnikih.

Dnevni nadzor, dobra krma in voda

Svetovalec za ekološko živinorejo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Bogdan Črv konkretnega primera sicer ne pozna, a poudarja, da prosta paša govedi skozi vse leto zagotovo ni sporna. “Govedo dobro prenaša tudi temperature do minus deset stopinj Celzija in več, saj se jim prilagodi z dolgo dlako, mora pa imeti vodo, dobro in pravilno krmo, natančneje seno, in dnevni nadzor,” pojasnjuje. Pravi, da mora imeti govedo čisto dlako in ne sme biti v blatu, saj le-tako deluje njegova zaščitna funkcija.

“Pogini v prosti reji se pač lahko zgodijo”

In kaj v svoj zagovor pravi rejec Grozdan Pavlič? “To ni nič takšnega. Pogini v prosti reji se lahko zgodijo. Nekatere živali so pač slabotne. Seveda to ni bilo ne prvič ne zadnjič. Vsaj enkrat na leto imamo takšen primer. Zavračam pa očitke o slabi skrbi za živali. Prijavlja me nekdo, ki je zavisten,” dogajanje opravičuje Pavlič.

Dodaja, da je podnebje na območju, kjer ima pašnike, neizprosno. “Zdaj je gor sneg in močan veter. Težko je priti tja. Na prosti paši imamo 35 glav živine. Ogrožajo pa jo tudi divje zveri, medved, volk in šakal. Pričakoval sem, da bomo s tamkajšnjimi lovci bolje sodelovali, a kaže, da ni tako,” je nezadovoljen.

Subvencije dobiva, pregledov pa ne

V agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja navajajo, da je Grozdan Pavlič lani prejel 52.115 evrov subvencij, letos pa do zdaj še 13.000 evrov. Zadnji pregled njegovega kmetijskega gospodarstva so opravili leta 2016 in takrat niso zaznali večjih kršitev. Pravijo, da v zadnjih štirih letih niso prejeli prijave ali kašnih indicev, zaradi katerih bi Pavliča vključili v kontrolo.

Shiran teliček zdaj v oskrbi v Podpeči

Ob mrtvi kravi, ki jo je našel ob cesti, je bil shiran teliček, ki je nemočno iskal hrano. Skrb zanj je v dogovoru s Pavličem zdaj prevzel Mavricij Kocjančič iz Podpeči. “Poklical me je, če ga želim vzeti in nisem okleval. Zdaj ga hranimo vsaki dve uri in se borimo za njegovo življenje. Upajmo, da si bo opomogel,” se nadeja Kocjančič.

Mavricij Kocjančič (foto: Nataša Hlaj)

52.115

evrov je lani dobil rejec Grozdan Pavlič od agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja

Da so razmere na kraških pašnikih neprizanesljive, potrjuje tudi kmet Iztok Trček iz Hrastovelj, ki ima izkušnje s pašo na takšnih območjih. “Če kakšna divja zver odvleče govedo, ga je včasih res težko najti. Tudi žice ne pomagajo, poleg tega menim, da se vse preveč pohodnikov giba tam, kjer nimajo kaj iskati,” ocenjuje Trček.

Iztok Trček (foto: Jaka Jeraša)

Mavricij Kocjančič

kmet iz Podpeči

“Onemoglega telička zdaj hranimo vsaki dve uri in se borimo za njegovo življenje.”

Higienik je kadavre odpeljal v sredo

S primerom so sicer seznanjeni tudi na Policijski upravi Koper. Policisti so takoj preverili okoliščine. “Zaenkrat vzroka niso uspeli ugotoviti, ugotovitve pa so poslali veterinarski upravi, ki je za to pristojna. Glede na njihovo poročilo bodo policisti, če bo potrebno, tudi ukrepali,” pojasnjuje Anita Leskovec s PU Koper.

V upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pravijo, da so prijavo prejeli v torek, o poginu pa pred tem nista bila obveščena niti dežurni veterinar, niti center za obveščanje. Zaradi slabih vremenskih razmer je veterinarsko higienska služba kadavre odpeljala v sredo.

Iztok Trček

kmet iz Hrastovelj

“Če kakšna divja zver odvleče govedo, ga je včasih res težko najti. Tudi žice ne pomagajo.”

Za veterinarsko upravo so živali v dobri kondiciji

Dodajajo, da je 29. marca pooblaščeni koncesionar v okviru javne veterinarske službe na čredi opravil zaščitno cepljenje goveda, poskrbel je za odpravljanje črevesnih zajedavcev v okviru programa Dobrobit živali 2021 ter s tuberkulinizacijo odkrival živali, okužene s tuberkulozo.

Presenetljivo in v nasprotju s tem, kar so nam povedali domačini, so ocenili, da so bile živali v dobri kondiciji in v primernem zdravstvenem stanju. “Na paši imajo pitno vodo, seno v krmišču in zatočišče. Rejec izvaja ekološko kmetovanje v obliki proste reje živali,” so zapisali v upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Do enakih ugotovitev so prišli na terenskem ogledu leta 2018. Prav zaradi tega in nekaterih drugih okoliščin se med domačini širijo govorice, da naj bi bil rejec povezan z veterinarji, ki da mu tudi ob nepravilnostih marsikdaj pogledajo skozi prste.

Kljub vsemu v omenjeni upravi napovedujejo, da bodo v prihodnjih dneh opravili pregled reje teh živali.


Najbolj brano