Občinski kadrovski vrtiljak je tokrat s položaja odnesel Natašo Likar

V koprski občinski upravi se je znova zavrtel kadrovski vrtiljak in tokrat s položaja odnesel predstojnico urada za gospodarske javne službe in promet Natašo Likar. Čeprav je slišati, da naj bi podoben scenarij pripravljali tudi za Georgija Bangieva iz urada za okolje in prostor, pa v občini to informacijo zanikajo.

Z leve: Nataša Likar, Danijel Božič, Nina Trampuš, Georgi Bangiev
Z leve: Nataša Likar, Danijel Božič, Nina Trampuš, Georgi Bangiev 

KOPER > Ko smo že januarja ob prvih kadrovskih menjavah pod taktirko koprskega župana Aleša Bržana špekulirali, da naj bi bili na udaru tudi nekateri predstojniki strateško pomembnih občinskih uradov, so nam iz občine odgovorili, da zaenkrat to ni predvideno.

A se je vendarle izkazalo, da so bile naše napovedi pravilne. V ponedeljek je namreč vodenje urada za gospodarske javne službe in promet znova prevzel Rafko Klinar. V občini navajajo, da ima dolgoletne izkušnje na področju gospodarskih javnih služb in prometa, predvsem pa strokovno znanje s področja gradbeništva.

“Ker v tem mandatu načrtujemo številne naložbe v javno infrastrukturo, ocenjujemo, da bo lahko delo na uradu potekalo bolj učinkovito pod vodstvom osebe z izobrazbo s področja gradbene stroke,” v občini utemeljujejo nujnost zamenjave v vrhu. “Se bo pa pri svojem delu lahko oprl tudi na znanje in izkušnje dosedanje vodje Nataše Likar, ki ostaja zaposlena na uradu,” še dodajajo v občinski upravi.

Klinar znova tam, kjer je prej že bil

Poznavalci razmer ocenjujejo, da je bila to najbolj smiselna in učinkovita rešitev, saj je Klinar v preteklosti že zasedal ta položaj. Spomnimo, da mu je tako rekoč čez noč poleti leta 2014 pooblastila vzel takratni župan Boris Popovič, ko je z bliskovitimi rošadami poskrbel za spremembe v nekaterih najpomembnejših občinskih podjetjih in uradih (Marjetici Koper, zavodu za šport, v občinskem uradu za gospodarske javne službe in promet in med podžupani).

Klinarjev naslednik je takrat postal Erik Sarkič, ki se je v pisarnah urada za gospodarske javne službe in promet kot strokovni sodelavec začel kaliti slabe pol leta pred ključno zamenjavo na vrhu. Klinar pa je ostal v omenjenem uradu. Sarkič je vodstvene vajeti v vlogi vršilca dolžnosti držal le slabo leto, nato je položaj prepustil Likarjevi, ki je članica Popovičeve stranke Koper je naš in je bila takrat koprska občinska svetnica.

Bangievu priznavajo strokovnost

Informacija o zamenjavi vodje urada za okolje in prostor Georgija Bangieva ne drži in slednji še naprej ohranja enaka pooblastila, sporočajo iz občine. O Bangievu znotraj občine in v javnosti krožijo precej deljena mnenja. Priznavajo mu sicer veliko strokovnost in široko poznavanje področja, za katerega je zadolžen v uradu za okolje in prostor. Na drugi strani pa se marsikdo obregne ob madeže, ki jih je v svoji karieri dobil, ker je v preteklosti večkrat sedel v sodnih dvoranah, kjer se je moral zaradi očitkov o oškodovanju občinskega premoženja zagovarjati ob boku nekdanjega župana Popoviča. Nekateri postopki so medtem zastarali.

Morebitna odločitev o zamenjavi Bangieva naj ne bi bila tako preprosta, ker vsaj za zdaj v občinski upravi ni nikogar, ki bi ga lahko čim prej, predvsem pa dovolj kakovostno in strokovno nasledil na položaju vodje enega ključnih uradov v občini, ki si je zadala v prihodnjih dveh letih in pol sprejeti občinski prostorski načrt.

Tamaro Kozlovič, ki je do zasedbe položaja vršilke dolžnosti direktorice koprske občinske uprave, vodila Turistično organizacijo Koper, je nasledila Ylenia Loredan, ki je bila že do zdaj zaposlena v tej službi. S tem pa menda še ni konec kadrovskih novosti, saj naj bi turistično področje pod okriljem občine kmalu zapustila Andreja Čmaj Fakin, ki naj bi v prihodnje skrbela za odnose z javnostmi v Marjetici Koper.

Čeprav nam je tamkajšnji svetovalec Gašpar Gašpar Mišič potrdil, da so tako njena predstavitev in dosedanje izkušnje v občini najbolj prepričale komisijo, ki je pred kratkim obravnavala prijave za to delovno mesto, pa Čmaj Fakinova odpovedi v občini menda še ni dala. “Res je, da odhajam novim izzivom naproti, vendar bom svoje znanje še naprej delila tudi v turistični organizaciji, kjer ostajam zaposlena za 20 odstotkov časa,” pravi Čmaj Fakinova.

Bržanov kabinet z vse jasnejšimi obrisi

Tudi ekipa v Bržanovem kabinetu dobiva jasnejše obrise. Kabinet vodi Nina Trampuš, ki je v mandatu Petra Bossmana skrbela za stike z javnostjo v piranski občini. Od tam pa prihaja tudi poznavalec piarovskih prijemov in lastnik Inštituta za komunikacijski management Miran Starič.Z Bržanom je sodeloval že v času volilne kampanje. Kakšno vlogo ima zdaj, pa je težko oceniti, ker rad deluje iz ozadja. Po naših informacijah naj bi mu svetoval pri nekaterih strateških komunikacijskih odločitvah.

V ekipi svetovalcev sta za polni delovni čas zaposlena Robert Šuc (skrbi za stike s strankami) in Danijel Božič (zadolžen za infrastrukturne projekte, predvsem za drugi tir), kmalu se jima bo, sicer za krajši delovni čas, pridružil še Aleksander Pahor (ukvarjal se bo s projektom digitalizacije in pametnega mesta).

V kadrovskem načrtu je sicer predvidena zaposlitev šestih oseb, vezanih na zaupanje župana, a v občinski upravi poudarjajo, da to ne pomeni, da bo v kabinetu župana dejansko toliko zaposlenih. “Do drugih zaposlitev bo prišlo, če se bo pokazala potreba,” navajajo.


Najbolj brano