Predlagajo predčasno razrešitev Malenića

Direktorja koprskega stanovanjskega sklada Gorana Malenića ni bilo na včerajšnji seji sveta sklada, nanjo pa je prišel župan Aleš Bržan. O razrešitvi dosedanjega direktorja bo odločal občinski svet. Če bo predlog podprl, bo Javni stanovanjski sklad koprske občine (JSS) tri mesece kot vršilka dolžnosti vodila Mojca Hilj Trivić.

Goran Malenić Foto: Zdravko Primožič/FPA
Goran Malenić Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Takšen scenarij je bil povsem pričakovan, saj stanovanjski sklad pod vodstvom Gorana Malenića sploh še ni zgradil nobenega stanovanja, s tem ko mu niso potrdili finančnega načrta, pa mu je mestni svet pred tedni izrekel svojevrstno nezaupnico. Nekoliko presenetljivo je, da so nadzorniki sprejeli sklep o predčasni in ne o krivdni razrešitvi.

Ne krivdna, temveč predčasna razrešitev

“Občinskemu svetu smo dali predlog za predčasno razrešitev. O odpravnini bodo odločali pravniki in ustrezne službe. V njegovi pogodbi je sicer predvidena odpravnina v primeru sporazumne razrešitve, v tem primeru pa ne,” je po seji povedala predsednica nadzornega sveta JSS Mojca Hilj Trivić.

Visoki stroški za Dušana Korošca

Eden od očitkov o nepravilnostih v Malenićevem delovanju je tudi izplačilo odvetniških stroškov v višini 5490 evrov odvetniku Dušanu Korošcu. Izkazalo se je, da je 2100 evrov stalo pravno mnenje o členu v pogodbah z najemniki, ki ga je nadzorni svet želel spremeniti. Malenić pa je namesto svoje pravne službe angažiral zunanjega izvajalca. Ostali znesek se nanaša na odgovor ustanovitelju, ki je direktorju naslovil vprašanja v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi. Razvpiti celjski odvetnik Korošec je za omenjeni storitvi zahteval vplačilo vnaprej, kar ni ustaljena praksa. Plačilo pa je bilo opravljeno 27. novembra, to pa so bili že dnevi, ko je bil Malenić v bolniškem staležu.

Goran Malenić je nadzornikom zgolj poslal dopis, da ga na sejo ne bo, splošno znano je, da je po izbruhu afere z vožnjo v alkoholiziranem stanju pred tremi tedni v bolniškem staležu. Ali bi to lahko vplivalo na zakonitost razrešitve? “Po besedah odvetnika bolniška ne vpliva na njegovo razrešitev. V času bolniškega staleža je tudi bil na skladu, odzival se je na vabila nekaterih novinarjev ..., zato menimo, da je bil operativno sposoben. Dobil je tudi možnost opredeliti se do tistega, kar mu je bilo očitano,” je odgovorila Hilj Trivićeva.

Svojo prisotnost na seji nadzornega sveta JSS je župan Aleš Bržan pojasnil z besedami: “Kot predstavnik soustanovitelja je prav, da sem prisoten na seji in sledim zadevi, saj želimo v Kopru čimprej zgraditi stanovanja za mlade in neprofitna stanovanja. Seznanil sem se z nekaj dopisi, nato pa prepustil delo in avtonomijo odločanja članom sveta.”

Hilj Trivić bo vedejevka

Spomnimo, da so nadzorniki Goranu Maleniću očitali zaradi ugotovitev o nepravilnostih, nesmotrnem ravnanju v zvezi s financami sklada in o nespoštovanju sklepov nadzornega sveta. Občinski svet je na predlog odbora za finance in gospodarstvo zavrnil tako finančno kot poslovno poročilo sklada in zavrnil rebalans, ki ga je pripravil direktor Malenić.

Nadzorni svet bo bolj konkretne očitke navedel v predlogu ustanoviteljicam, Mestni občini Koper in Občini Ankaran. Koprski občinski svet bo o njegovi razrešitvi razpravljal na seji 19. decembra. Če jo bo podprl, bo za obdobje treh mesecev vodenje sklada kot vršilka dolžnosti prevzela prav Mojca Hilj Trivić, so sklenili na včerajšnji seji.

Takoj po praznikih pa je predvidena objava razpisa za novega direktorja. Tudi o reviziji poslovanja stanovanjskega sklada za nazaj se bodo v nadzornem svetu odločali šele po tem, ko bo občinski svet odločil o razrešitvi.


Najbolj brano