Pravoslavna cerkev prišla do parcele za verski objekt v Kopru

Na današnji javni dražbi nepremičnin koprske občine je parcelo blizu nakupovalnega centra Planet Koper kupilo gradbeno podjetje KPL iz Ljubljane, očitno v navezi s Pravoslavno cerkvijo, ki bi na tej lokaciji želela zgraditi verski objekt, ki ga v slovenski Istri še nimajo. Pojavila so se opozorila o pogojih gradnje na zemljišču.

Na današnji javni dražbi  je parcelo blizu nakupovalnega centra 
Planet Koper kupilo gradbeno podjetje KPL iz Ljubljane, očitno v 
navezi s Pravoslavno cerkvijo, ki bi na tej lokaciji želela zgraditi 
verski objekt. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Na današnji javni dražbi je parcelo blizu nakupovalnega centra Planet Koper kupilo gradbeno podjetje KPL iz Ljubljane, očitno v navezi s Pravoslavno cerkvijo, ki bi na tej lokaciji želela zgraditi verski objekt. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Gre za dobrih 1500 kvadratnih metrov veliko parcelo, ki je, kot izhaja iz razpisa dražbe, v ureditvenem območju za poselitev, območje za centralne dejavnosti. KPL je zemljišče kot edini dražitelj kupilo po izklicni ceni 152.000 evrov brez DDV. Tako predstavnica družbe kot predstavnik Pravoslavne cerkve, ki jo je spremljal, po dražbi nista dajala pojasnil medijem.

Sklenitev posla sledi prizadevanjem srbske pravoslavne cerkve, da bi okoli 4000 njenih vernikov na območju slovenske Istre prišlo do lastnega bogoslužnega objekta. Zdaj namreč domujejo v katoliški cerkvi svete Marte na Giordanovem trgu, nasproti koprskega pokrajinskega arhiva. Informacije o pogovorih med občino in Cerkvijo v zvezi s postavitvijo verskega objekta na zelenici za nakupovalnim centrom Planet Koper so že spomladi obelodanili v sami mestni občini.

Delo je v sredo opozorilo na omejitve, ki bi od dražbe utegnile oddaljiti potencialne druge interesente. Direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič je za časnik namreč povedala, da je v fazi sprejemanja odlok o prostorskem načrtu, ki predvideva na tem mestu sakralni objekt. V delovnem besedilu občinskega podrobnega prostorskega načrta sicer ni zapisano, za kakšen sakralni objekt oziroma katero veroizpoved gre, vendar je časnik izrazil dvom, da se bo za parcelo v tako kratkem času lahko ogrela še katera druga verska skupnost.

Poleg tega navaja še poročanje srbskega Danas, po mnenju katerega gre pri vsem skupaj za podporo koprskemu županu Borisu Popoviču pred volitvami. Pri tem se Danas sklicuje na mnenje pravoslavnih vernikov, ki so ugotovili, da Popoviča prej niso nikoli opazili, da bi bil v kakršni koli zvezi z njihovo cerkvijo.

Na današnji dražbi je občina uspela prodati za dobrih 4000 kvadratnih metrov tako zgrajenih kot še nezgrajenih poslovnih prostorov v objektu Solis. Po izklicni ceni 1,86 milijona evrov brez DDV je nepremičnine kupil Grafist, ki je bil tudi edini dražitelj.

Kot je po dražbi povedal Grafistov zastopnik Vladimir Gavran, je njihovo podjetje v zgodbo okoli še nedokončanega objekta vstopilo skupaj s Primorjem, ki je nato končalo v stečaju, projekt pa je obtičal.

"V osnovi je bila vedno želja, da se tam urejajo neke turistične vsebine, ki so koristne tudi za samo mesto," je dodal Gavran. Na lokaciji objekta načrtujejo hotel oziroma turistične in druge dejavnosti, o tem, ali bodo objekt morda prodali naprej, pa se ni želel opredeliti, saj gre za poslovne odločitve. Prav tako je Gavran pustil odprto možnost, da nepremičnine kupijo neposredno ali prek kompenzacije z izvedbo gradbenih del za občino. "Ne vidim nobene težave, če se to plačuje s kompenzacijo, ki je poštena in normalna oblika plačila," je dodal.


Najbolj brano