Površno, morda celo nezakonito vodeni posli

Nadzorni odbor Občine Piran je pripravil končno poročilo o naložbah, ki jih je vzel pod lupo. Najbolj kritičen je bil pri obnovi stavbe v Grajski ulici v Piranu, ki jo je občina vodila pod županom Petrom Bossmanom. “Gre za površno, nestrokovno in morda celo nezakonito vodenje postopka,” so zapisali nadzorniki. Poročilo bo v ponedeljek obravnaval občinski svet.

Nadzorni odbor priporoča, da pristojne občinske službe za vsako 
naložbo, ne glede na znesek, pridobijo vsaj tri ponudbe.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Nadzorni odbor priporoča, da pristojne občinske službe za vsako naložbo, ne glede na znesek, pridobijo vsaj tri ponudbe.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > Nadzorni odbor, ki ga vodi Divna Čelhar, je v tem primeru ugotovil, da investitorka občina za sanacijo te stanovanjske stavbe ni zbirala ponudb različnih izvajalcev, ampak je 3. oktobra leta 2018 pridobila le ponudbo podjetja Riva in z njim še isti dan podpisala pogodbo za nekaj čez 26.130 evrov. Pogodbo je isti dan pregledal nadzornik Architecta nepremičnine, pogodbo za ta nadzor pa je občina podpisala šele čez 12 dni. Poleg tega se je z aneksom za nepredvidena dela naložba podražila za 16,5 odstotka na 30.440 evrov.

“Tak način dela je podvržen velikemu korupcijskemu tveganju, zato so potrebni nujni ukrepi,” je sklenil nadzorni odbor.

V pogodbi za obnovo strehe kuhinje vrtca Barčica v Portorožu, ki jo je sklenila občina pod aktualnim županom Đeniom Zadkovićem z najugodnejšim ponudnikom Rivo, pa so nadzorniki opozorili na več napak, povezanih z datumi in zneski. Zaradi takšne površnosti bi občina lahko ob morebitnih sodnih sporih potegnila kratko.

Nadzorni odbor tako med drugim priporoča, da pristojne službe na občine odredijo notranji nadzor, da podrobno preverijo pogodbe, preden jih podpišejo, da pri vsaki investiciji ne glede na znesek pridobi vsaj tri ponudbe, več izvajalcev pa naj vključi tudi za strokovni in finančni nadzor investicij.


Najbolj brano