Ponosno obeležili 150. obletnico slovenskega narodnega tabora

Istrani so se v hladnem nedeljskem večeru dostojanstveno spomnili 150. obletnice tabora v Kubedu. V bogatem kulturnem programu sta spregovorila župan Aleš Bržan in ministrica Lilijana Kozlovič, ki sta poudarila krepitev slovenske identitete Istranov.

Kljub hladnemu večeru mladeničem na odru ni bilo mrzlo.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Kljub hladnemu večeru mladeničem na odru ni bilo mrzlo.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KUBED > “Tisti avgustovski dan se je vpisal v zavest naroda, saj je skoraj 4000 Istranov odločno zahtevalo zedinjeno Slovenijo, slovenske šole in slovenski jezik v uradnem življenju,” je govoril Aleš Bržan.

Ob tej priložnosti so uradno odprli prenovljeno hišo pesnika Alojza Kocjančiča, ki je s svojim delom, osebnostjo in zavednostjo osvojil srce Istre. Prireditev na osrednjem prizorišču na travniku za igriščem v Kubedu je zasnoval Ivan Loboda, ki je navdih našel v obdobju pred taborom, ko Istrani svoje želje po zedinjeni Sloveniji še niso upali javno izražati in postopni širitvi ideje, dokler se ni dokončno udejanjila v množičnem taboru.

Verze Alojza Kocjančič je uglasbil Sašo Fajon, med občinstvo pa so jih ponesli Lara Komar, Brane Grubar in zbor Alojza Kocjančiča. Program so so oblikovali še Mešani pevski zbor Obala, Zbor OŠ Gračišče, Residenčni godalni orkester DPG, Marino Kranjac in Nika Toškan.


Najbolj brano