Po algah tudi rja v črpalki

V ponedeljek so po več kot treh mesecih znova odprli olimpijski bazen v Kopru. Napake pri vgradnji naj bi bile odpravljene, občino popravljanje ni stalo niti evra, saj so uveljavili reklamacijo v garancijskem roku, zatrjujejo odgovorni, hkrati pa ne želijo izpostaviti glavnih krivcev za omenjene napake.

Olimpijski bazen v Kopru je ponovno odprt, odgovornost za 
napake pa ni jasna.  Foto: Mirjana Cerin
Olimpijski bazen v Kopru je ponovno odprt, odgovornost za napake pa ni jasna.  Foto: Mirjana Cerin

KOPER > “Popravilo je trajalo tako dolgo, ker ob zaprtju bazena nismo vedeli, kaj vse je narobe,” odgovarja direktor Zavoda za šport Koper Duško Madžarović. Prvotno naj bi napake odpravili do začetka avgusta, saj naj bi v bazenu potekalo evropsko univerzitetno prvenstvo v vaterpolu, a to ni bilo možno, tako da so študentje igrali vaterpolo kar v bazenu v Žusterni.

Krivec za alge naj bi bil robot

Nov olimpijski bazen je pod lupo javnosti prišel aprila, ko so se v njem pojavile alge. Kmalu je postalo jasno, da je pretočnost bazena slaba, kar so potrdili tudi barvni testi. “Nekatere šobe, preko katerih je prehajala voda, so bile premajhne, zato smo jih morali zamenjati in povečati. Opravili smo tudi kompleten servis opreme. Črpalke niso bile nastavljene pravilno, tako da je sedaj pretočnost večja,” je še povedal Madžarovič.

Nov urnik

Po vnovičnem odprtju bo olimpijski bazen deloval po novem urniku: ob delavnikih bo odprt od 6. do 22. ure, s tem da je od 17. do 20. ure rezerviran za športna društva, ob sobotah in nedeljah pa od 8. do 16. ure.

V Mestni občini (MO) Koper pojasnjujejo, da ne vedo natančno, zakaj so se aprila pojavile alge v bazenu: “Najverjetneje jih je v bazen zanesel robot za čiščenje bazena, ki ga je Javni zavod za šport najel, saj v tistem času še ni imel svojega.”

Dele črpalk so zamenjali

Grafist, ki je bil skupaj s podizvajalci izvajalec, je zamenjal še kup drugih elementov, od garderobnih omaric, sanitarij, laminata, precej preglavic pa je povzročala rja v črpalki. “Pojav kopičenja korozijskih produktov na črpalkah je presenetil vse, tudi proizvajalca, ki še ugotavlja, zakaj bi do tega lahko prišlo. Razloga še nismo ugotovili, saj je bila oprema ob vgradnji nova in vgrajena v skladu z vsemi standardi. Dele korodiranih črpalk smo reklamirali in jih zamenjali za nove,” so pojasnili v MO Koper, kjer še ugotavljajo, kaj je botrovalo določenim napakam pri izvedbi. Izvajalec del mora še naprej uravnavati in zagotavljati pretok vode, ki je bil deklariran v projektu. Naš vir, ki je strokovnjak za to področje in ne želi biti imenovan, sicer pravi, da delovanje bazena ni optimalno zato, ker so bile pri vgradnji bazenske tehnike narejene napake.

Da bi razblinili dvome o skladnosti vgradnje s projektno nalogo, je bila naročena tudi revizija projekta, do katere pa mediji nismo uspeli priti. Zato niti ni možno opredeliti, kdo je krivec za neustrezno pretočnost in ugotovljene napake, odgovornost pa si bodo morali ob Grafistu porazdeliti še podizvajalci bazenske tehnike in opreme: podjetja Imp d. d., Histi d. o. o., ki je bil dobavitelj sistemov Myrtha, in Singenium d. o. o.

Kopalci niso ogroženi

Tako v Grafistu kot na zavodu za šport in v MO Koper, ki je lastnik objekta, ne razkrivajo vrednosti opravljenih del, poudarjajo pa, da zanje niso porabili dodatnega javnega denarja, saj so bila dela opravljena v sklopu garancije in torej na stroške izvajalcev. “Lahko zajamčim, da je stanje izboljšano in da kopalci niso ogroženi. Sedaj je pretočnost blizu optimalnih vrednosti, saj znaša 380 enot, naš cilj pa je, da bi znašala 450 enot. Potrebno bo nekaj mesecev, da bomo ugotovili, če črpalka zmore tolikšno pretočnost,” zatrjuje Duško Madžarovič, ki si želi, da bi bilo delovanje koprskega bazena na najvišji ravni. Če bo prišlo do manjših težav, upravljalcu ostane še, da s kemijo, torej z algocidi in klorom, uravnava kakovost vode. A ob tem bazen ne bo zaprt.

Medtem so plavalci, ki uporabljajo nov olimpijski bazen, zadovoljni s kakovostjo vode in storitvami. Javnost čudijo le zapleti z objektom, ki so ga v Kopru načrtovali že desetletja. Spomnimo, da so samo v zadnji fazi gradnje zanj pridobili osem milijonov evrov, pred lanskimi lokalnimi volitvami so ga pompozno in očitno v predvolilne namene na hitro odprli, nato pa rekreativni plavalci vanj še štiri mesece niso imeli vstopa. Za nameček pa se je nato izkazalo, da je bilo pri gradnji narejenih vrsto napak.


Najbolj brano