Piranski klic v sili

Piranski občini se zaradi pandemije covida-19 obeta velik upad prihodkov, zato župan poziva proračunske porabnike k skrbnemu gospodarjenju.

Đenio Zadković
Đenio Zadković 

PIRAN > Včerajšnji poziv, ki ga je župan Đenio Zadković naslovil javnim zavodom, javnim podjetjem in ostalim proračunskim porabnikom, zveni kot svojevrsten klic v sili. V njem namreč prosi direktorje teh podjetij in društev, da racionalizirajo poslovanje in investicije.

“Trenutne razmere nas silijo v spreminjanje proračuna, programskih aktivnosti in številnih prioritet. Glede na to, da so prihodki Občine Piran v zelo veliki meri odvisni od turizma in z njim povezanih davkov, bo izpad prihodkov zelo visok,” je Zadković zapisal v pozivu. Največji izpad se obeta pri turistični taksi, ki jo bo v marcu za približno 100.000 evrov manj kot lani, v aprilu, če se stanje ne bo izboljšalo, pa bo izpad večji od 300.000 evrov. Prav tako bo občinska blagajna ostala brez približno 60.000 evrov davka od iger na srečo na mesec. V občinskih službah so izračunali, da bi v primeru trajanja pandemije do konca aprila ostali brez približno 600.000 evrov davčnih prihodkov, če pa se stanje ne bi izboljšalo do konca junija, bi občinska blagajna utrpela približno 1,300.000 evrov izpada dajatev.

To so seveda številke, zaradi katerih bi morala občina določena sredstva prerazporediti na postavke, ki jih v proračunu niso načrtovali. “Na Občini Piran smo med drugim zamrznili številne investicijske proračunske aktivnosti za 45 dni. Prosimo, da vaše programe dela ponovno pregledate, racionalizirate opredeljene aktivnosti in določite nove prioritetne naloge pri izvajanju programov,” še pravi piranski župan, ki je direktorjem dal do 31. marca čas, da ga obvestijo o ukrepih za racionalizacijo poslovanja.


Najbolj brano