Pester poletni koledar dogodkov v Kopru

S sproščanjem ukrepov bodo v koprski občini znova zaživele tudi različne kulturne prireditve. Katere?

Na Ukmarjev trg se vrača Fešta kalamarov in Mediterana  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Na Ukmarjev trg se vrača Fešta kalamarov in Mediterana  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Že ta konec tedna bo v Kopru Festival Sivka, ki bo to soboto, 19. junija, med 10. in 19. uro, popestril dogajanje na Prešernovem trgu, ob 21. uri pa bo na programu akustični koncert skupine Ne me jugat. V soboto bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji vina in oljčnega olja v sklopu priljubljenega dogodka Od vinarja do oljkarja, ko bodo vinogradniki in oljkarji slovenske Istre med 12. in 18. uro že tradicionalno odprli svoja vrata in obiskovalcem ponudili vpogled v proizvodnjo vina in oljčnega olja, sporočajo s koprske občine.

Pestro bo tudi zadnji teden junija. 24. junija se na dvorišču Vinakoper začenja nova kulinarična prireditev - Altroke Istra Gourmet Festival, na katerem bodo obiskovalci lahko ves dan uživali ob istrskih dobrotah. Gastronomski festival bo tudi sicer na različnih lokacijah destinacije Koper začinil zadnje četrtke v juliju, avgustu in septembru. Med dogodki naslednjega tedna na občini izpostavljajo še 20. pokušino vina, olja in istrskih dobrot v organizaciji društva Vinol v Sv. Antonu in 26. mednarodni glasbeni festival Fens, ki bo med 24. in 27. junijem v Taverni.

Konec meseca se začenja tudi 28. Primorski poletni festival, ki bo z različnimi dogodki vse do konca avgusta poskrbel za kulturno bogato poletje v slovenski Istri. Sicer bo tudi letos julijske četrtke, petke in sobote popestril primorski ulični festival - Puf, ponedeljki bodo minili v znamenju poletnih koncertov v Kopru, torke bodo zaznamovali Poletni gledališki večeri, ob sredah bo na sporedu Poletje z biseri, četrtke bo obogatil Otroški poletni gledališki vrtiljak, za sobotni humor bo poskrbel prikaz trgovanja kot nekoč - Homo na plac, ob nedeljah pa se bo tedensko dogajanje zaključilo s Poletnimi glasbenimi večeri.

Med večjimi prireditvami na občini izpostavljajo še kulinarični dogodek Viva la pasta, ki bo 2. julija, Srednjeveške dneve v Kubedu 10. in 11. julija, Folkest, ki se bo odvil med 15. in 17. julijem ter Etnohisterio od 16. do 19. julija, Jeff od 20. do 27. julija, Fešto kalamarov in Mediterana 30. in 31. julija in šagro Guoštovco ter Šagro v maskah v Dekanih med 30. julijem in prvim avgustom.

Bogato dogajanje se bo s poletnimi koncerti v Kopru, Poletnimi gledališkimi večeri, Jeffom, Poletjem z biseri in Otroškim poletnim gledališkim vrtiljakom nadaljevalo tudi v avgustu. Tudi letos bo avgustovsko dogajanje popestril cikel koncertov Od Črnega Kala dol in Čubed pod borovci ter prireditev Marezijazz. Vse ljubitelje latino glasbe in plesov pa vabijo na prireditev Summer Afro Latin Festival med 11. in 15. avgustom v koprsko Taverno.

Od konca julija in do prve polovice septembra bodo na Ukmarjevem trgu tudi koncerti, in sicer Luka Basi bo koncertno dogajanje odprl 23. julija, dan zatem (24. julij) bo nastopil Jan Plestenjak, 6. avgusta bosta nastopila Senidah & Relja Popović, 7. avgusta v Koper prihaja Tony Cetinski, 10. septembra pa bo na velikem zaključnem koncertu nastopil Gibonni.

Pestro bo tudi septembra, med drugim bodo letos po lanskoletnem premoru 25. in 26. septembra na Titovem trgu znova gostili 13. mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra. Med večjimi septembrskimi dogodki bosta tudi pristna istrska prireditev v Krkavčah - Vonj po Istri in velika športna prireditev Ironman.


Najbolj brano