Otrokom s posebnimi potrebami so omogočili teden doživetij

V Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču bodo jutri sklenili enotedenski kamp za otroke s posebnimi potrebami, ki ga je v sodelovanju s partnerji omogočil Rotarijski klub Koper.

Otroci in njihovi spremljevalci so v sredo uživali ob nastopu Rudija 
Bučarja.  Foto: Rotarijski klub Koper
Otroci in njihovi spremljevalci so v sredo uživali ob nastopu Rudija Bučarja.  Foto: Rotarijski klub Koper

DEBELI RTIČ > Kamp, s katerim omogočajo teden lepih doživetij zlasti otrokom s posebnimi potrebami iz socialno šibkejših družin, so letos pripravili že trinajsto leto zapored. Leta 2020 so ga izjemoma odnesle epidemiološke razmere.

Letos gostijo 19 udeležencev, starih od šest do 28 let, in 20 njihovih spremljevalcev. “Pomembno je, da so poleg tudi starši, ki poznajo svoje otroke in vedo, kako se odzivajo v določenih situacijah. Gre za otroke z različnimi psihofizičnimi težavami, kot so cerebralna paraliza, posledice poškodbe glave, avtizem, downov sindrom ...” našteje Loredana Matkovič, ki v Rotarijskem klubu Koper skrbi za socialne projekte.

Koprski klub je enotedenski kamp za 19 udeležencev omogočil s pomočjo še enajstih slovenskih rotarijskih klubov in enega hrvaškega z Reke. Od minule nedelje za otroke skrbi enajstčlanska strokovna ekipa. Med ostalimi v njej sodeluje klinična psihologinja in specialistka nevropsihologije Vali Glavič Tretnjak, ki vodi delavnico za starše: “Ocenili smo namreč, da so starši otrok s posebnimi potrebami tako zaposleni z nego in vzgojo svoji otrok, da svoje stiske in strahove pogosto potlačijo. Ta delavnica pa jim omogoča, da se o tem pogovarjajo, izmenjajo izkušnje drug z drugim, se tako povežejo in si pomagajo z nasveti,” V ekipi gostujočih strokovnjakov je letos tudi pedagog in terapevt iz Milana Giuseppe Pino Poclen, ki vodi muzikoterapijo za otroke.

Otroci in njihovi spremljevalci so bili vsak večer deležni tudi kulturne popestritve programa. Tako so v ponedeljek prisluhnili kvartetu trobent iz koprske glasbene šole, v torek japonski kamišibaj pravljici, v sredo jih je z nastopom razveselil Rudi Bučar, v četrtek so se pomerili v igrah brez meja, včeraj so se učili izdelovanja inštrumentov in si ogledali nastop baletk iz Divače, na drevišnjem zaključnem večeru pa je na sporedu vselej priljubljena tombola.ID


Najbolj brano