Orgle, darilo iz Švice, sedaj zvenijo še bolje

Župnija Koper je pripravljena, da v soboto v cerkvi Marijinega vnebovzetja javnosti predstavi znamenite koncertne orgle, ki jih je prejela v dar od švicarske Fundacije Tonhalle in za katere je morala zgraditi nov pevski kor, delo arhitekta Boštjana Furlana. Namestitev orgel je izvajala Orglarska delavnica Maribor pod vodstvom Andreja Dvoršaka, ki je iz njih z mehansko in intonacijsko korekcijo izvabila še nekaj več ter bodo zvenele bolje kot so v dvorani Tonhalle.

Ekipa, ki je sodelovala pri projektu orgle (v ozadju) v Kopru (od 
leve) - Primož Krečič, David Tomovski, Miran Bordon in Martin 
Šuštar.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Ekipa, ki je sodelovala pri projektu orgle (v ozadju) v Kopru (od leve) - Primož Krečič, David Tomovski, Miran Bordon in Martin Šuštar.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Nove orgle koprske stolnice bodo stopile v uporabo v soboto z bogoslužjem blagoslovitve, ki ga bo izvedel škof Jurij Bizjak in pri katerem bodo sodelovali organist Mirko Butkovič, dirigenti Miran Bordon, Matej Lazar in Valentina Baričič ter Združeni cerkveni pevski zbori slovenske Istre, ki se na nastop pripravljajo že od julija. Gosta dogodka, pomembnega tako iz liturgičnih kot kulturnih namenov, sta apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich in predsednik republike Borut Pahor.

V nedeljo bo sledil veliki slavnostni inavguracijski koncert profesorja dunajske univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti Piera Damiana Perettija - prek povezave na spletni strani orglekoper.si ga bo mogoče spremljati v živo.

16

ton so težke orgle v koprski stolnici

Organizatorji obžalujejo, da se sobotne inavguracije ne bo uspel udeležiti profesor Primož Novšak, upokojeni violinist in dolgoletni koncertni mojster v koncertni dvorani Tonhalle, ki je s svojimi kontakti in znanstvi v Švici pomembno pripomogel, da so bile orgle iz omenjene dvorane dodeljene prav Kopru. Profesor je zelo povezan z Istro, saj občasno sodeluje z Obalnim komornim orkestrom.

Do novega leta se bo zvrstilo še šest inavguracijskih koncertov, prvi bo na vrsti že 14. novembra - razen če covid-19 glasbi ne bo prekrižal pot.

5520

piščali sestavlja nove orgle v Kopru

V ponos Sloveniji in vsej Srednji Evropi

“Ideja, za nekoga neuresničljiva, je uspela. Zelo smo zadovoljni. S srca se nam je odvalila skala, ne kamen,” je na včerajšnji tiskovni konferenci pred sobotnim slavnostnim dogodkom povedal David Tomovski, član projektne skupine, ki je zamisel o novih orglah pripeljala od želja pa do same postavitve.

Orgle je postavila Orglarska delavnica Maribor pod vodstvom Andreja Dvoršaka, nadzor nad potekom del pa je izvajala komisija za orgle Škofije Koper, ki jo vodi Martin Šuštar.

“Orgle so boljše kot v Švici, saj so bile opravljene mehanske in intonacijske korekcije ter je njihova zvočnost bistveno boljša. So v ponos ne le Sloveniji, temveč vsej Srednji Evropi. To je čudovit inštrument, ki bo igral pomembno vlogo na kulturnem in verskem področju,” zatrjuje Martin Šuštar. Koprski stolni župnik Primož Krečič pa dodaja: “Inštrument kliče k temu, da se ga uporablja.”

Šest stoletij od prve omembe orgel v Kopru

Koprske orgle imajo 16 ton in 5520 piščali ter so druge največje orgle v Sloveniji in obenem naše največje cerkvene orgle. Župnija Koper je naslov titularnega organista podelila Mirku Butkoviču, ki je župniji predstavil možnost, da lahko kandidira na švicarskem razpisu in pridobi orgle - zanje se je potegovalo šest evropskih mest. Butkovič je skupaj z zunanjimi sodelavci vodil pregled orgel pred demontažo in ves čas sodeloval s projektno skupino. Za orgle v koprski stolnici bo sedel najmanj enkrat na mesec.

Za skrbnika orgel je bil imenovan Miran Bordon, ki je za župnijo vodil postopek izbire izvajalca postavitve orgel in usklajeval potek del. Skrbel bo za redno rabo in vzdrževanje orgel.

Nove orgle bodo zadonele šest stoletij po tem, ko je bil leta 1421 prvič zabeležen podatek o orglah v Kopru. Minevata tudi dobri dve stoletji, kar je v Kopru donelo osem takšnih inštrumentov. Prejšnje stolne orgle so medtem demontirali in varno deponirali v eni od koprskih podružničnih cerkva, kjer bodo počakale na novo postavitev. Celoten projekt je koprsko škofijo stal okoli 650.000 evrov, za takšne orgle pa bi morali odšteti približno dva milijona evrov, vendar so jih prejeli domala brezplačno.


Najbolj brano