Oljčne tropine še ne smejo na njive

Torkle bodo kmalu začele sprejemati zgodnje sorte oljk in stiskati olje. A tropine, ki pri tem nastajajo, bodo še vedno veljale za odpadek. To pomeni, da jih ne morejo raztrositi kot gnojilo na kmetijska zemljišča. Zakonske spremembe o tem so sicer pripravljene, a na veliko nejevoljo oljarjev ne bodo še v veljavi to oljkarsko sezono.

V oljarni Lisjak prve oljke pričakujejo te dni. A za oljčne tropine bodo 
še naprej morali urediti odvoz, saj še vedno štejejo za odpadek.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
V oljarni Lisjak prve oljke pričakujejo te dni. A za oljčne tropine bodo še naprej morali urediti odvoz, saj še vedno štejejo za odpadek.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

PRIMORSKA > Oljkarji, oljarji in Inštitut za oljkarstvo so z večletnimi pobudami vendarle dosegli premik. Ministrstvo za kmetijstvo v predlogu sprememb zakona o kmetijstvu predvideva ureditev uporabe ostankov kmetijske pridelave in predelave - tudi oljčnih tropin - za gnojenje oziroma izboljševanje mediteranskih tal. Spremembe zakona bodo predvidoma sprejeli konec septembra ali v oktobru, napovedujejo na ministrstvu.

A za ureditev uporabe oljčnih tropin v praksi to še ni dovolj. Treba bo sprejeti še uredbo o gnojenju, kjer bo opredeljeno, pod kakšnimi pogoji se jih bo smelo raztrositi na kmetijska zemljišča, pojasnjujejo na ministrstvu.

Franko Lisjak

oljar

“V Italiji, Španiji in drugih državah, kjer imajo oljke, lahko tropine uporabijo kot gnojilo, saj so naravni sestavni del oljk, ki ga vračamo v kmetijska tla.”

To pa pomeni, da v letošnji sezoni pobiranja oljk, ki se ponekod že začenja, te novosti še ne bodo uveljavljene. Tako bodo oljarji še naprej morali tropine oddati pooblaščenim kompostarnam, kar veliko stane. “To je nesmiselno in stane več kot pridelava; če bi to dosledno upoštevali, lahko kar zapremo oljarno,” je odkrit predstavnik oljarjev Franko Lisjak. “Že sedem let prepričujemo ministrstvo, naj uredi predpise. Prijavljamo jim vsak liter olja in jasno je, da nastajajo tudi tropine. V Italiji, Španiji in drugih državah, kjer imajo oljke, lahko tropine uporabijo kot gnojilo, saj so vendar naravni sestavni del oljk, ki ga vračamo v kmetijska tla.”

Če je zakonska ureditev tik pred uresničitvijo, bi se nadejali, da bi vsaj inšpektorji na terenu pogledali skozi prste. “Inšpektor, ki je bil pri meni letos in lani, mi je zagrozil s 4000 evrov kazni. Dokler ne bo spremenjen zakon, so tropine odpadek, in jih ne smem voziti na njivo,” pravi Lisjak. Na ministrstvu pa poudarjajo: “Oljarne se morajo do sprejetja novih predpisov držati sedanjih pravil s področja odpadkov.”


Najbolj brano