Okoljski inšpektorat potrdil onesnaženje Rižane med gradnjo drugega tira

Inšpektorat za okolje in prostor je v zvezi z aprilskim onesnaženjem Rižane, do katerega je prišlo med vrtanjem dekanskega predora drugega tira, ugotovil nepravilnost glede odvajanja odpadne vode. Družbi 2TDK je bila zato izdana ureditvena odločba za odpravo nepravilnosti, so sporočili iz društva Alpe Adria Green (AAG).

Inšpektorat za okolje in prostor je v zvezi z aprilskim onesnaženjem Rižane, do katerega je prišlo med vrtanjem dekanskega 
predora drugega tira, ugotovil nepravilnost glede odvajanja 
odpadne vode.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Inšpektorat za okolje in prostor je v zvezi z aprilskim onesnaženjem Rižane, do katerega je prišlo med vrtanjem dekanskega predora drugega tira, ugotovil nepravilnost glede odvajanja odpadne vode.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

DEKANI > Po navedbah organizacije so inšpektorji v postopku nadzora ugotovili nepravilnost glede odvajanja vode z območja gradbišča izhodnega tunela T8 v smeri Kopra. "Zavezanec je nepravilnost v roku odpravil ter v ta namen namestil objekt za zajemanje in čiščenje odpadne vode, ki nastaja na celotnem območju gradbišča. Ker so odrejeno obveznost v določenem roku izpolnili, ni bilo formalnih razlogov za nadaljevanje postopka in uvedbo izvršilnega postopka. Postopek se je tako zaključil," izhaja iz ugotovitev inšpektorata, ki so jih pred dnevi prejeli v AAG.

Do onesnaženja in pogina rib je prišlo sredi aprila. V AAG so dogodek prijavili inšpektoratu za okolje in prostor, na teren pa poslali tudi svojo "eko patruljo", ki je ugotovila, da so delavci med vrtanjem dekanskega predora železniške proge med Divačo in Koprom naleteli na vodno žilo. Vodo, pomešano s snovjo za hlajenje svedrov, cementom in laporjem, so preusmerili iz predora v sistem vodnih kanalov in mlinščic, ki so neposredno povezani z reko Rižano, pri čemer poginilo več štrkavcev.

"Na srečo se je onesnaženje večinoma sedimentiralo, nastal je 'beton', in vsaj do onesnaženja reke Rižane v hujšem obsegu ni prišlo," so aprila pojasnili v organizaciji AAG.

Zahtevali so ukrepanje inšpekcije in organov pregona, sanacijo stanja v vodotokih ter povrnitev škode in stroškov dela ribičem, poročilo ob zaključku postopka ter izvedene ukrepe, da se kaj takšnega ne bi več ponovilo.


Najbolj brano