Odškodnina za dvigalo še zvišala čisti dobiček

Skupina Luka Koper je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 168 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček se je povečal za 22 odstotkov in je znašal 49 milijonov evrov. K temu je prispevala tudi odškodnina, ki jo je Luka prejela za poškodovano mostno dvigalo.

V Luki Koper so do septembra letos pretovorili za osem odstotkov 
več kontejnerjev kot v enakem obdobju lani. Foto: Leo Caharija
V Luki Koper so do septembra letos pretovorili za osem odstotkov več kontejnerjev kot v enakem obdobju lani. Foto: Leo Caharija

KOPER > Brez upoštevanja 9,3 milijona evrov odškodnine za poškodovano obalno mostno dvigalo, ki ga je junija lani zaradi močnega vetra zadela in zrušila ladja, bi čisti devetmesečni dobiček znašal 40,9 milijona evrov. To bi pomenilo, da bi bil za tri odstotke višji od primerljivega lanskega.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) skupine Luka Koper je v devetmesečju dosegel 57 milijonov evrov, kar pomeni za 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Brez upoštevanja omenjene odškodnine bi EBIT znašal 47,4 milijona evrov oziroma osem odstotkov več. Bruto dobiček iz poslovanja se je zvišal za 22 odstotkov na 78,8 milijona evrov (oziroma 69,5 milijona evrov brez upoštevanja odškodnine). Prihodki družbe Luka Koper so med januarjem in septembrom znašali 165,5 milijona evrov in so bili za sedem odstotkov večji kot leto prej. Čisti dobiček je s 47,7 milijona evrov za 22 odstotkov višji od primerljivega lanskega, EBIT je višji za 30 odstotkov in znaša 55,8 milijona evrov, EBITDA pa se je okrepil za 22 odstotkov na 77,2 milijona evrov.

Ladijski pretovor skupine je v devetih mesecih znašal 18 milijonov ton blaga, kar je podobno kot v enakem obdobju lani. Marec je bil rekorden - pretovorili so za 2,3 milijona ton blaga. Pretovor kontejnerjev se je povečal za osem, pretovor avtomobilov pa za devet odstotkov.

Za naložbe je Luka Koper, ki je konec septembra imela 1217 zaposlenih oziroma za enajst odstotkov več kot pred enim letom, na ravni skupine namenila 9,5 milijona evrov.


Najbolj brano