Od jutri plačljiva tudi parkirišča v Ankaranu, za domačine brezplačni abonmaji

Jutri stopa v veljavo sprememba parkirnega režima, ki jo Občina Ankaran uvaja na sedmih parkiriščih. Parkiranje bo po novem najdražje na parkirišču “policijske” plaže na Debelem rtiču, kjer bo treba za uro parkiranja (tudi začetno) plačati dva evra.

Na peščenem parkirišče na Lazaretu je prostora za približno 70 
avtomobilov. Foto: Občina Ankaran
Na peščenem parkirišče na Lazaretu je prostora za približno 70 avtomobilov. Foto: Občina Ankaran

ANKARAN > Na ostalih parkiriščih, kjer uvajajo nov režim, bo ura parkiranja stala en evro. To velja tudi za parkirišče v središču Ankarana in za tisto na Lazaretu, kjer je bila prva ura parkiranja doslej brezplačna, vsaka naslednja pa je stala pol evra. Na vseh parkiriščih bo parkiranje omejeno na največ 12 ur.

Občani Ankarana so že prejeli pilotne parkirne abonmaje, ki so zanje brezplačni, za ostale pa velja cena 30 evrov na mesec. Splošni abonmaji so naprodaj v ankaranskem turistično-informacijskem centru in na prodajnem mestu Marjetice Koper na koprski tržnici.

Skupna zmogljivost javnih parkirnih mest za osebna vozila na območju občine Ankaran je 520 parkirnih mest.

V Valdoltri le za invalide in imetnike abonmajev

Plačljivo postaja tudi veliko peščeno parkirišče na Sv. Katarini, manjša parkirna površina ob bivših prostorih KS ob Jadranski cesti (Valdoltra - vzhod) ter parkirne površine na tako imenovanem območju Valdoltra - zahod, torej na dostopni cesti do plaže v Valdoltri. Za to območje velja poseben režim, saj na njem lahko po novem parkirajo le invalidi in imetniki abonmajev.

Plačljiv režim uvajajo tudi na velikem peščenem parkirišči na Sv. Katarini. (Foto: Marjetica Koper)

Nov parkirnim režim od jutri velja tudi na dveh parkiriščih na območju Krajinskega parka Debeli rtič v bližini tako imenovane “policijske” plaže na Debelem rtiču. Tam bo parkiranje tudi najdražje, saj bo za uro treba odšteti dva evra.

“Red mora biti”

Plačljiv parkirni režim v Ankaranu uvajajo v okviru priprave Celostne prometne strategije. “Kot občina smo med zadnjimi, ki uvajajo plačljivo parkiranje. Da je to potrebno, so pokazale tudi razmere ob zadnjih vikendih, ko je Ankaran pokal po šivih. Nek red mora biti. Če ga ni, si ljudje mislijo, da je dovoljeno vse in parkirajo kar med vinogradi ali ob cesti,” novost, ki sicer ne bo pogodu obiskovalcem Ankarana, utemeljuje podžupanja Barbara Švagelj. Kot pravi, bodo nov režim uvedli na mehek način, kar pomeni, da v začetnem obdobju vsak prekršek še ne bo prinesel kazni, zlasti ne na tistih parkiriščih, ki še čakajo na namestitev parkomatov. Parkiranje je sicer povsod mogoče poravnati tudi z mobilnim telefonom prek sistema SMS parking oziroma aplikacije ParkMeWise.

Parkirnino je povsod mogoče poravnati tudi prek mobilnega telefona. (Foto: Marjetica Koper)

Na Debelem rtiču vas lahko oglobi tudi naravovarstvena nadzornica

Posebej dosledno pa naj vozniki spoštujejo parkirna pravila na območju Krajinskega parka Debeli rtič, še opozarja podžupanja. Tam jih namreč utegne doleti bodisi (milejša) kazen občinskega redarja bodisi kazen naravovarstvene nadzornice, ki jih lahko udari po žepu za 100 do celo 300 evrov. Nekaj takšnih kazni je nadzornica prejšnji teden že spisala.


Najbolj brano