Od jutri bodo v Izoli zbirali podpise za naknadni referendum

Čeprav je izolski župan Danilo Markočič v torek in sredo sklical novinarje in jim dajal različne izjave, tega, da bo določil rok za zbiranje podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o občinskem prostorskem načrtu (OPN), ni napovedal. Javnost je za to izvedela šele danes; “pomembno obvestilo” so zjutraj objavili na spletni strani občine in ga zgodaj popoldne poslali še v običajnem sporočilu za javnost.

 Foto: Gregor Mezgec
Foto: Gregor Mezgec

IZOLA > “Viktorija Carli in skupina volivcev je v predpisanem roku županu Danilu Markočiču in občinskemu svetu predložila zadostno število podpisov volivcev v podporo pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma o uveljavitvi Odloka o OPN, sprejetega na redni seji občinskega sveta 8. julija,” so uvodoma zapisali, zatem pa še: “Župan je določil rok za zbiranje podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma z Odredbo o vsebini obrazca in roku za zbiranje podpisov, s katero je določil tudi obliko obrazca.”

Odredba je dostopna na spletni strani občine, že včeraj jo je Danilo Markočič objavil v uradnih objavah občine. Na spletni strani je dostopen tudi obrazec podpore zahtevi za razpis referenduma.

Kot napovedujejo v Markočičevem kabinetu, bo zbiranje overjenih podpisov na upravni enoti potekalo od jutri pa do vključno 19. novembra (na portalu e-Uprava naj bi bila tudi elektronska vloga za oddajo podpore). V ponedeljek bodo na spletni strani občine objavili podatek o številu volilnih upravičencev. “Če bo pobudo Viktorije Carli podprlo pet odstotkov vseh volilnih upravičencev na območju občine, bo referendum skladno z določili Zakona o lokalni samoupravi razpisal občinski svet. Akt o razpisu bo objavljen v uradnih objavah občine,” naznanjajo.

Koliko podpisov pomeni pet odstotkov volilcev, danes torej še ni jasno. Za razliko od nedavnega vsedržavnega referenduma za pitno vodo naj bi se tega, lokalnega, lahko udeležili vsi, ki imajo stalno prebivališče v občini, tudi če nimajo slovenskega državljanstva. Po grobih ocenah naj bi šlo za približno 675 podpisov, Carlijevi pa jih je že v dosedanjih referendumskih postopkih uspelo zbrati 667, vendar ti niso bili overjeni.


Najbolj brano