Občina uveljavila predkupno pravico za zemljišče Luciji, tja se bo selilo Okolje Piran

Ob 10.20 je Niko Mally, vodja kabineta piranskega župana, svojim nadrejenim že sporočil, da je občina Piran uspela na javni dražbi in po izklicni ceni kupila 4440 kvadratnih metrov veliko zemljišče v obrtni coni v Luciji. Tako, kot je upala, da ji bo uspelo in pri čemer jo je tudi podprla večina piranskih občinskih svetnikov.

Občina Piran je na dražbi kupila 4440 kvadratnih metrov velik 
sklop enajstih nepozidanih stavbnih zemljišč v obrtni coni v 
Luciji. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Občina Piran je na dražbi kupila 4440 kvadratnih metrov velik sklop enajstih nepozidanih stavbnih zemljišč v obrtni coni v Luciji. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LUCIJA, AJDOVŠČINA > Javna dražba nepozidanega stavbnega zemljišča je potekala v Ajdovščini. Priredil jo je Rudolf Hramec, stečajni upravitelj družbe Primorje - v stečaju, ki si je tokrat drugič prizadeval, da bi našel kupca za nepozidani trikotnik zemljišč v obrtni coni v Luciji.

Preostala kupnina v prihodnjih 15 dneh

Niko Mally, ki je predstavljal občino Piran, je bil edini, ki je danes dopoldan ob 10. uri stopil skozi vrata tega nekdanjega gradbenega velikana. Zemljišče je kupil po izklicni ceni 447.930 evrov. “Super je, da nam je uspelo, saj je to odlična naložba za občino,” je nič kaj razburjen, le zelo zadovoljen povedal Mally.

447.930

evrov bo občino Piran stal nakup stavbnega zemljišča v obrtni coni v Luciji

Preden občina dejansko postane lastnica 4440 kvadratnih metrov velikega sklopa enajstih nepozidanih stavbnih zemljišč v obrtni coni v Luciji, mora sodišče potrditi pravni posel, občina pa stečajnemu upravitelju nakazati preostanek kupnine. Spomnimo, da je v torek nakazala že 22.397 evrov varščine in je Hramcu dolžna še 425.533 evrov, kar mora nakazati v prihodnjih 15 dneh.

Najprej projektna dokumentacija

Kot smo poročali, namerava občina zemljišče nameniti za potrebe Javnega podjetja Okolje Piran, ki bi zapustilo staro stavbo na Fornačah in v obrtni coni v Luciji uredilo sodoben center za komunalne in servisne dejavnosti. Niko Mally dodaja, da bo občina v proračun za leto 2022 umestila pridobitev projektne dokumentacije za to investicijo, ki bi postopoma vodila tudi do gradbenega dovoljenja in temeljnega kamna v Luciji (če se bo s tem strinjala tudi nova občinska oblast, ki jo bodo z jesenjo 2022 prinesle lokalne volitve).

Da bi uveljavila predkupno pravico, je občina za nakup namenila denar, v proračunu doslej rezerviran za tako imenovano maritimno ureditev pred Domom vodnih športov na Bernardinu. Zanjo so namenili 500.000 evrov, javno naročilo za izbor izvajalca del pa je pokazalo, da je zainteresiranim gradbincem vsota prenizka. Prispeli sta namreč dve ponudbi, ki sta cenovno “bistveno presegali predvidena proračunska sredstva,” pojasnjujejo v piranski občini in dodajajo: “Ker občina ne more zagotoviti dovolj sredstev za izvedbo maritimne ureditve, ostajajo ta sredstva neporabljena.”

Mesto dobi 50 dodatnih parkirnih mest

V obrtno cono v Lucijo bi Okolje Piran preselilo svojo operativno dejavnost, ki je sedaj umeščena na območje Fornač, in razvilo sodoben center, ki bi ga namenilo izvajanju komunalnih in servisnim dejavnostim za izvajanje gospodarskih javnih služb.

Okolje Piran bi imelo tudi možnost nadaljnjega razvoja, saj bi tam svoje mesto našel še center ponovne uporabe z delavnico za popravilo in vnovično rabo uporabnih predmetov. Ponovna uporaba je dejavnost, ki bi jo morali izvajati skladno z Uredbo o zbiranju komunalnih odpadkov, vendar zanjo trenutno nimajo ustreznih pogojev, je še en argument, ki govori v prid naložbi.

Ni pa zanemarljiv niti podatek, da bi na račun selitve Okolja s Fornač mesto pridobilo okoli 50 dodatnih parkirnih mest, saj bi se sprostila parkirišča, ki jih zasedajo avtobusi za izvajanje brezplačnih prevozov, kamioni in osebna vozila zaposlenih.

Za stavbo so leta 2016 pričakovali dva milijona evrov

Kaj pa bo s samo stavbo na naslovu Fornače 33. Sklop dveh objektov v nizu, velikih 2200 kvadratnih metrov, je Okolje Piran skušalo nazadnje prodati leta 2016 in želelo iztržiti najmanj dva milijona evrov, a mu prodaja ni uspela.

Kdorkoli bo stavbo kupil, bo moral vložiti predlog za spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) in pridobiti vsa ustrezna dovoljenja, lokacijska informacija pa trenutno dovoljuje storitveno-poslovno dejavnost. Politika in stroka sta že pred leti tehtali, ali bi tam uredili stanovanja ali manjši hotel. Predkupno pravico do nakupa stavbe ima piranska občina.


Najbolj brano