Nove vsebine za koprsko malo loggio

Terasa pod volti Pretorske palače, ki se je drži ime mala loggia, bo, kot kaže, kmalu zaživela kot razstavni in družabni prostor, ki bo lahko gostil manjše, butične prireditve. Prihodnji teden bodo tam stekla vzdrževalna dela, ki jih je občina poverila podjetju Geoit.

Teraso pod volti Pretorske palače bodo prihodnji teden začeli 
obnavljati. Foto: MOK
Teraso pod volti Pretorske palače bodo prihodnji teden začeli obnavljati. Foto: MOK

KOPER > Približno 100 kvadratnih metrov velik prostor je od leta 2017 v lasti koprske občine, ki je uveljavila predkupno pravico na dražbi stečajnega upravitelja podjetja MTN inženiring. Za to, da bi ta mestni prostor na izteku Čevljarske ulice postal občinska last, si je glasno prizadevalo gibanje Skupaj.

V občinski upravi zdaj napovedujejo, da bodo terasi najprej nadeli lepši videz in odpravili pomanjkljivosti. V okviru vzdrževalnih del bodo obnovili dotrajan lesen strop, nanesli svež omet in prepleskali stene, prostor pa bodo tudi na novo razsvetlili. Pojasnjujejo, da bodo nove luči zaradi varnosti pritrdili na kovinsko konstrukcijo, ki jo bodo vpeli na strop. Ob stene terase pa bodo postavili razstavne panoje, ki bodo obdani s kovinskim okvirjem, v notranjosti pa prepredeni z valovito mrežo. Dva dodatna panoja bodo postavili tudi ob južno steno s polkrožnimi oboki.

“Vsa dela se bodo izvajala v skladu s pridobljenimi pogoji in soglasji Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki bo ustreznost opravljenega dela nadziral tudi med potekom naložbe,” še zatrjujejo v občini. Za obnovo male loggie so namenili 27.296,53 evra, projekt pa nameravajo skleniti do konca junija.


Najbolj brano