Neprofitni blok v Izoli je stal že skoraj pet milijonov evrov

Izolska Komunala je oktobra lani uredila pet stanovanj v spodnji, skriti etaži neprofitnega bloka Livade, okrog katere so v obdobju župana Tomislava Klokočovnika nasuli zemljo, sicer bi bil blok še naprej črna gradnja. Zdaj pa na njem obnavljajo fasado, čeprav so ga zgradili pred manj kot 12 leti.

Neprofitni blok Livade na Južni cesti 20 s 55 stanovanji  je občino 
doslej stal že skoraj pet milijonov evrov.  Foto: Mirjana Cerin
Neprofitni blok Livade na Južni cesti 20 s 55 stanovanji je občino doslej stal že skoraj pet milijonov evrov.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > “Za obnovo fasade smo se odločili, ker smo ugotovili, da bi lahko na posameznih delih odpadel večji del fasadne izolacije,” pojasnjujejo v Komunali, kjer upravljajo tako z občinskimi neprofitnimi stanovanji kot s poslovnimi prostori. Dela vrednotijo na dobrih 100.000 evrov z davkom vred, končali naj bi jih v treh mesecih, zatem bodo na fasado znova namestili vpadljiva barvna kovinska senčila. Predvidevajo tudi menjavo oken in po potrebi drugega stavbnega pohištva.

Je bil res vreden 4,6 milijona evrov?

Vse te posege izvajajo, čeprav se je 50 stanovalcev v blok vselilo pred manj kot 12 leti, ob koncu leta 2009, in ga je občina v obdobju županovanja Tomislava Klokočovnika ovrednotila na 4,6 milijona evrov (z garažo s 124 parkirnimi mesti vred).

Ta znesek je soinvestitorju Gorici Leasing poplačala tako, da mu je odstopila bližnja zemljišča, na katerih zdaj stojijo štirje “Mišičevi” bloki, in se s tem odpovedala nadaljnji neprofitni gradnji, ki jo je napovedala. Neprofitni blok Livade je zgradila ljubljanska družba Gradis skupina G, ki je šla kasneje v stečaj.

Lani vanj vložili 215.000 evrov

Oktobra lani je občina v neprofitni blok vložila 215.000 evrov. Glavnino je porabila, da je “odkopala” pet stanovanj v spodnji etaži in jih uredila, nekaj malega jo je stala tudi ureditev otroškega igrišča na strehi garaže. Oktobra lani so v blok vselili pet novih neprofitnih najemnikov in od takrat ima blok tudi uradno 55 stanovanj. Vsa so zasedena, 49 je občinskih in neprofitnih, šest v najvišji etaži in s pogledom na morje je zasebnih.

Ureditev petih stanovanj v kletni etaži so načrtovali že od samega začetka, vendar so del kletnih prostorov lahko odkopali šele po spremembi Zazidalnega načrta (ZN) Livade - zahod. Pred spremembo je akt dopuščal kvečjemu stavbe s tremi etažami in mansardo, pod pritličjem so lahko imele klet, vendar je morala biti vkopana za najmanj polovico tlorisnega gabarita. Neprofitni blok ima pet nadstropij in mansarde, kleti niso bile dovolj vkopane. Gradnje so se lotili v obdobju županje Brede Pečan in že od začetka je bila neskladna z gradbenim dovoljenjem in ZN Livade - zahod.


Najbolj brano