“Ne gre za množičen beg; prihajajo novi!”

Te dni se med prebivalci v koprski občini širi strah, da bodo nekateri ostali brez osebnega zdravnika, saj sta iz starega zdravstvenega doma v centru mesta odšli v izolskega dve zdravnici družinske medicine. Vodstvo Zdravstvenega doma miri, da so že zaposlili nove zdravnike in da ne gre za množičen beg zdravnikov.

Širijo se govorice, da bodo občani, ki imajo osebnega zdravnika v 
starem ZD v mestu, ostali brez zdravstvene oskrbe. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Širijo se govorice, da bodo občani, ki imajo osebnega zdravnika v starem ZD v mestu, ostali brez zdravstvene oskrbe. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Kot požar se te dni širijo govorice, da naj bi iz starega koprskega zdravstvenega doma v centru mesta množično odšla drugam večina družinskih zdravnikov in da bodo zato prebivalci ostali brez svojih izbranih osebnih zdravnikov.

Je to res, smo povprašali strokovno direktorico koprskega Zdravstvenega doma Ljubico Kolander Bizjak. Ta med drugim pojasnjuje, da se zdravniki tudi v tem ZD ves čas upokojujejo, kar se je zgodilo nedavno, da pa sta te dni res v izolski ZD odšli dve zdravnici. “Da bi bili občani oskrbljeni, zato tudi sama že ves čas v ambulanti v starem ZD nadomeščam odsotne kolege, in to zaradi upokojitev in dopustov,” pravi.

Ljubica Kolander Bizjak

strokovna direktorica koprskega ZD

“Ni res, da se dogaja množičen beg zdravnikov. Ne gre za bojazen, da bi Koprčani ostali brez osebnih zdravnikov!”

Izpostavlja, da si koprski ZD ves čas zelo prizadeva najti nove zdravnike družinske medicine in je pri tem celo dokaj uspešen: “Uspelo nam je zaposliti dve novi zdravnici, ena prične delati 15. julija, druga pa 1. septembra. Ob tem nam je tudi Mestna občina Koper pomagala s stanovanji. Bosta pa septembra v našem ZD začela delati še dva dodatna zdravnika, kar je tudi že vse urejeno. Torej nam je uspelo dobiti skupaj kar štiri zdravnike družinske medicine, kar je dandanes izjemno težko, saj jih povsod primanjkuje! Tako torej ni res, da se dogaja množični beg zdravnikov, ki bo povzročil, da bodo prebivalci občine Koper ostali brez osebnih zdravnikov!”

Kot še dodaja, bodo vse paciente, ki so opredeljeni prio zdravnicah, ki odhajajo, pisno pravočasno obvestili in jih seznanili, kdo je novi zdravnik in kdaj se bodo lahko k njemu na novo opredelili. Zato za zdaj ne navaja, kdo odhaja in kdo prihaja v koprski ZD kot zdravnik družinske medicine, saj si ne želi ustvarjati dodatne panike. Poudarja še, da nikogar ne moreš in nimaš pravice zadržati, saj se tudi zdravniki sami odločajo, kje bodo delali. Sta pa odhoda zdravnic iz Kopra v izolski ZD povezana z v koprskem ZD veliko obremenitvijo in velikim številom opredeljenih pacientov, ki sta jih imeli na skrbi.


Najbolj brano