Našli so pravi recept

Kmetijska zadruga Agraria je lani poslovala uspešno; prihodki so se zvišali, zadruga raste, zaposluje in se razvija. Še pomembneje pa je, da jo prepoznavajo kot primer dobre prakse med zadrugami pri nas.

Direktor  KZ   Agraria Robert Fakin v družbi s kmetijsko ministrico 
Aleksandro Pivec (levo), ki je bila častna gostja na občnem zboru, 
in Jožico Bolčič, predsednico upravnega odbora zadruge Foto: Tomaž Primožič/FPA
Direktor KZ Agraria Robert Fakin v družbi s kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec (levo), ki je bila častna gostja na občnem zboru, in Jožico Bolčič, predsednico upravnega odbora zadruge Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Ustanovitelji Kmetijske zadruge Agraria so na občnem zboru soglasno potrdili zaključni račun z revizorskim poročilom o poslovanju za lansko leto. Koprska zadruga je lani ustvarila 16,8 milijona evrov prihodkov in 230.000 evrov dobička iz poslovanja.

“Zadovoljni smo, a moramo gledati naprej in snovati nove razvojne načrte. Agraria ni samo uspešna, ampak tudi med najuglednejšimi. Znali smo poiskati pravo pot,” pravi direktor Robert Fakin, ki KZ Agrario vodi od leta 2012. Tedaj ji je slabo kazalo, danes pa se zadruga širi in raste. Glavnino posla predstavlja prodaja v trgovinah (skupaj imajo deset prodajnih mest), posel z zelenjavo in sadjem pa jim prinese 1,3 milijona evrov prihodkov.

16,8

milijona evrov prihodkov in

230.000

evrov dobička iz poslovanja je KZ Agraria ustvarila lani

Prodaja v njihovih trgovinah raste, k njim zahaja vse več kupcev, ki so tudi vse bolj zahtevni. V Agrarii stavijo na domačo, lokalno pridelano zelenjavo in sadje, po čemer kupci vse bolj povprašujejo. “Pridelki, ki so na naših policah, nimajo za sabo na stotine in stotine kilometrov poti, kot to velja za velike trgovske verige pri nas, ampak pridejo v 24 urah - velikokrat pa že prej - z njiv do naših skladišč in polic. To je prednost, če imaš lokalne dobavitelje,” še pravi Fakin.

Zadruga ima 147 ustanoviteljev, število zaposlenih pa je naraslo na 137.


Najbolj brano