Našli so ostanke izginulih labodov

Potem ko je v Krajinskem parku Strunjan v začetku meseca čez noč izginilo pet labodjih mladičev, kasneje pa še en odrasel samec, kar so prijavili tudi policiji, so prejšnji teden na območju parka našli njihove ostanke.

Na takšen prizor so zaposleni v Krajinskem parku naleteli na treh 
mestih na zaraščenem delu lagune Stjuža. Foto: Sara Cernich
Na takšen prizor so zaposleni v Krajinskem parku naleteli na treh mestih na zaraščenem delu lagune Stjuža. Foto: Sara Cernich

STRUNJAN > Kaže, da v tem primeru vendarle ni šlo za nezakonit odvzem labodov iz narave z namenom prodaje na črnem trgu. Na to možnost so na podlagi lastnih opažanj in majskega skrivnostnega izginotja 18 labodov iz zaliva v Miljah opozorili prostovoljci, ki varujejo koprsko labodjo družino. Zaposleni v Krajinskem parku Strunjan ugibajo, da je labode napadla divjad oziroma da so podlegli kakšni bolezni.

Kadaver enega izmed mladičev so našli takoj po njihovem izginotju (Foto: Brina Knez)

Kadaver enega izmed petih mladičev so našli takoj po njihovem izginotju. Prejšnji teden pa so na območju parka v vodi našli še kadaver odraslega samca, na treh mestih na zaraščenem delu lagune Stjuža pa kupe perja in ostanke labodjih mladičev.

Eno izmed treh mest, kjer so našli ostanke labodjih mladičev. Foto: Sara Cernich

V vodi so prejšnji teden našli kadaver odraslega samca. Foto: Luka Kastelic

Da bi ugotovili vzrok pogina, so kadaver odraslega samca poslali na analizo na ljubljansko veterinarsko fakulteto, od koder pa so jih obvestili, da je bil kadaver že popolnoma razpadel, zato vzroka pogina za zdaj niso mogli ugotoviti, z nadaljnjimi preiskavami pa bodo skušali ugotoviti prisotnost virusa ptičje gripe.

“Če ne bo ugotovljeno, da je šlo za virus, obstaja tudi možnost zastrupitve - naši biologi nenehno opozarjajo na problematičnost hranjenja labodov -, vsekakor pa, kot zdaj kaže, ni šlo za odtujitev labodov, zato smo tudi sporočili policiji, da umikamo prijavo,” pojasnjuje direktor Krajinskega parka Strunjan Rober Smrekar. ID


Najbolj brano