Namesto pol milijona bodo lučke stale skoraj milijon

Delavci komunalnega podjetja Marjetica so včeraj začeli odstranjevati novoletno praznično okrasitev v mestu. Čeprav so se že pojavile govorice, da naj bi to ukazal novi koprski župan Aleš Bržan, pa v Marjetici te navedbe zavračajo. Je pa zdaj že jasno, da so dekoracije in lučke stale bistveno več, kot so sprva zatrjevali v občinski upravi pod vodstvom njegovega predhodnika Borisa Popoviča.

Včeraj so svetlečih  dekoracij osvobodili borovce ob sprehajalni in 
kolesarski poti med ustjem Badaševice in kopališčem v Žusterni. Foto: Maja Pertič Gombač
Včeraj so svetlečih dekoracij osvobodili borovce ob sprehajalni in kolesarski poti med ustjem Badaševice in kopališčem v Žusterni. Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > “Ne, praznične okrasitve ne umikamo predčasno, ker jo vsako leto odstranjujemo približno v enakem obdobju, torej od 7. januarja dalje. Dela sicer izvajamo po programu, ki je usklajen z občino,” pojasnjujejo v Marjetici.

Iz omare je že padel prvi okostnjak

Aleša Bržana je sicer ob nastopu županske funkcije že pričakal tudi prvi okostnjak, ki je padel iz omare. Lučke so namreč z davkom stale približno 660.000 evrov. Ko bodo k temu prišteli še račune za najem nekaterih dekoracij, promocijske pogodbe za trženje, stroške skladiščenja in druge “podrobnosti”, za katere fakture še prihajajo na sedež občine, se bo znesek zavihtel krepko čez 800.000 evrov. Nekateri namigujejo, da ne bo presenečenje, če se bo ustavil blizu milijona evrov davkoplačevalskega denarja. Na vprašanje, ali bodo zaradi tega zahtevali revizijo posla ali kaj podobnega, pa Bržan odgovarja, da je o tem še prezgodaj govoriti, saj se zdaj ukvarjajo predvsem s pripravo proračuna in drugimi nujnejšimi zadevami.

Za dobavo in postavitev novoletne osvetlitve na 18 mestnih lokacijah so sicer še pod vodstvom njegovega predhodnika Borisa Popoviča prek javnega razpisa izbrali poslovno navezo podjetij MK Illumination iz Maribora in avstrijskega Innsbrucka. To je bila tudi edina prispela ponudba. Lani jeseni so v občinski upravi pojasnili, da je podjetje iz proračuna za praznično okrasje prejelo 540.861 evrov.

Odstranjevali jih bodo do konca februarja

Najprej bodo odstranili praznično okrasitev na mestnih vpadnicah, nato pa na lokacijah v mestnem središču. Včeraj so svetlečih dekoracij že osvobodili borovce ob sprehajalni in kolesarski poti med ustjem Badaševice in kopališčem v Žusterni. Slišati je, da so morali delavci Marjetice zaradi deloma nestrokovno opravljenega dela prvotnih izvajalcev (ti so v debla zabijali žeblje in nameščali jeklene vrvi), zdaj luknje in zareze premazati s posebno smolo in upati, da večja škoda ni bila storjena.

Ker so imeli delavci veliko dela s postavitvijo okraskov, se bo zgodba zdaj ponovila v obratni smeri. Tudi zato bodo novoletne lučke Koper v celoti “zapustile” do konca februarja. Spomnimo, da so na veliko presenečenje domačinov praznične dekoracije (prvo je bilo zlato svetleče sidro na krožišču pri tržnici) začeli nameščati že 2. oktobra, prižgali pa so jih v drugi polovici novembra, torej tik pred prvim krogom volitev. V občinski upravi so takrat utemeljevali, da “ne gre zgolj za novoletno okrasitev, temveč za dekorativno osvetlitev mesta, s katero želi občina podaljšati že tako pestro turistično sezono.”


Najbolj brano