Nad zmrznjeno sadje in zelenjavo z deložacijo

“Vem, da zamujamo s selitvijo in res je, da plačujemo kazen, ampak trenutno nam nič drugega ne preostane. Dajte nam samo še nekaj mesecev, da zgradimo nove prostore, pa se bomo zares poslovili,” o težavah, s katerimi se ob pričakovani selitvi iz Ankarana sooča podjetje Geaprodukt, pravi direktor Avdulah Ramčilovič.

Prostori, ki so bili vrsto let v lasti podjetja Geaprodukt, so danes 
ankaranski, vendar občina še zmeraj čaka, da bo podjetje prostore 
zapustilo in jim nepremičnino prepustilo v uporabo.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Prostori, ki so bili vrsto let v lasti podjetja Geaprodukt, so danes ankaranski, vendar občina še zmeraj čaka, da bo podjetje prostore zapustilo in jim nepremičnino prepustilo v uporabo.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

ANKARAN > Ankarančani se vse pogosteje sprašujejo, kaj se je zgodilo z občinskim načrtom, da bo v prostorih, ki so bili do lanskega leta v lasti družbe Geaprodukt, nastala trgovina z živilskim in mešanim blagom.

300 evrov kazni na dan

Spomnimo se, da je občina kupila stavbo in zemljišče družbe Geaprodukt nad Jadransko cesto, za kar je odštela 1,659.200 evrov. Postala je lastnica 2921 kvadratnih metrov velikega zemljišča ter 838,38 kvadratnih metrov velikega objekta.

300

evrov kazni na dan plačuje podjetje Geaprodukt, ker nelegalno zaseda občinske prostore

Občina naj bi prostore prevzela 1. marca 2021. Zdaj mineva že eno leto, kar je bila kupnina poravnana, in vendar podjetje Geaprodukt nekdanjih prostorov še ni zapustilo.

“Prisiljeni smo vložiti izvršbo in zahtevati deložacijo. Kot razlog, zakaj se še niso odselili, navajajo, da ne najdejo primernih prostorov. Zaradi tega, ker so še vedno v naših prostorih, plačujejo 300 evrov kazni na dan,” pojasnjuje župan Gregor Strmčnik.

Selitev v Bertoke

Družba Geaprodukt, ki ima sedež v Ljubljani, ankaranski prodajni center pa je njen največji v Sloveniji, je trgovsko podjetje na debelo in drobno ter največji dobavitelj sadja in zelenjave v Sloveniji.

“Na žalost zadeve niso šle po načrtih. Vemo, da moramo čim prej najti nove prostore, obenem pa teh ne moremo kar zapreti. Zavedajmo se, da s sadjem in zelenjavo oskrbujemo turistične delavce, šole, vrtce, koprski zapor, številne javne zavode ... Ne moremo s tem kar prekiniti,” dodaja Avdulah Ramčilovič, direktor podjetja Geaprodukt.

Po neuspelem iskanju primerne stavbe za prodajni center so pred kratkim kupili zemljišče v Bertokih, na katerem bodo postavili halo za zmrznjeno sadje in zelenjavo, še pravi direktor družbe Geaprodukt Avdulah Ramčilovič. Pripravljalna dela že potekajo, zatrjuje, po njegovi oceni pa bo lahko občinske prostore v Ankaranu izpraznil v treh do šestih mesecih.

V občini z njegovimi pojasnili vseeno niso zadovoljni. Na koprsko sodišče so že lani vložili zahtevo za deložacijo, dočakali pa so tudi prvo obravnavo - na vrsti je 6. junija.


Najbolj brano